Ovo je Slavica - mama četvero djece koja svakodnevno na YouTubeu stvara obiteljske uspomene

Ideja pokretanja vlastitog YouTube kanala došla joj je spontano nakon rođenja drugog djeteta, a danas ima preko 24 tisuće pretplatnika s kojima dijeli svoje obiteljske uspomene

Ovo je Slavica - mama četvero djece koja svakodnevno na YouTubeu stvara obiteljske uspomene

U samo jednoj rečenici, Slavica de Jong je mama četvero djece, supruga predivnog čovjeka i mirna Ribica poduzetnog duha.

U malo više rečenica, Slavica ima 37 godina, po zanimanju je diplomirana ekonomistica i dolazi iz okolice Splita. Njezin suprug je Nizozemac koji u Hrvatskoj živi već 13 godina, a zajedno su ponosni roditelji jednog dječaka i tri djevojčice: uskoro sedmogodišnjeg Jana, petogodišnje Emmi, Belle koja ima dvije i pol godine i malene Anne koja ima četiri i pol mjeseca. 


Osim toga, Slavica je i uspješna vlogerica koja stoji iza YouTube kanala (Slavica de Jong) na kojem redovito objavljuje svoju obiteljsku svakodnevicu. Ideja pokretanja vlastitog YouTube kanala došla joj je nekako spontano, nakon rođenja drugog djeteta. Do tada je vjerno pratila strane YouTubere i gledala kako oni u svojim vlogovima stvaraju predivne uspomene s svojom djecom. "Pomislila sam, zašto ja ne bih napravila isto. Ionako sam bila u kući sa svojih dvoje mališana, zašto ne snimiti našu svakodnevicu, kao uspomenu za budućnost?"

Prvo je započela sa snimanjem videa o uvođenju dohrane metodom 'Beba vođa dohrane', a nedugo nakon toga i sa snimanjem vlogova. Danas radi videe raznih tematika, vlogove, haulove, videe o iskustvima u trudnoći, porodima i razno-raznim temama iz sfere majčinstva, a jedan od najdražih joj je 'Birth Vlog', u kojem je snimala kako je prošao njezin 4. porod, te boravak u bolnici sve do dolaska kući.


I ide joj sjajno jer njezin kanal ima preko 24 tisuće vjernih pretplatnika. "Meni je ta brojka nekako nadrealna. Kada malo bolje promisliš, shvatiš da iza tog 'broja' stoji neka osoba, stvarna osoba, i tada me uhvati nekakav strah i osjećaj odgovornosti za sadržaj kojeg stvaram. Ne mogu reći da mi brojke ne znače ništa, znače mi puno jer mi na neki način daju potvrdu da ono što radim ipak ima nekog utjecaja i koristi. Trudim se da svaki video kojeg objavim ima pozitivan aspekt, da će onoga koji gleda ili zabaviti ili naučiti nečem novom." 

Kao i na početku, još uvijek joj je najveći cilj stvoriti i sačuvati uspomene za sebe i obitelj, ali sada je prisutan još jedan cilj - kreirati sadržaj koji će biti koristan drugim ženama, a prvenstveno mamama koje se nalaze u sličnoj situaciji kao i ona, jer kako ističe Slavica, 'majčinstvo je težak posao 24 sata dnevno 7 dana u tjednu i 365 dana u godini, ali majčinstvo ispunjava na načine koje je teško opisati riječima'

Iako su u Hrvatskoj su još uvijek blogovi popularniji, za Slavicu je YouTube bio prva ljubav, a stvaranje video sadržaja veći izazov od bloga jer podrazumijeva suočavanje s vlastitim nesigurnostima i učenje nečeg potpuno novog. Kad je u pitanju inspiracija, nje ne nedostaje jer teme su njezina obiteljska svakodnevica, međutim, ima tu i drugog posla osim snimanja svakog videa. Editiranje snimljenog materijala, upload, 'uređivanje' svih postavki pred objavljivanje videa, popratne radnje na društvenim mrežama i slično. Sveukupno to oduzima barem jedan cijeli radni dan, ponekad i više, ali kod Slavice je to 'rascjepkano' malo po malo kroz čitav tjedan. 


Uz četvero djece, vlog i ostale obaveze, priznaje da jako teško pronalazi vrijeme samo za sebe. Zapravo, vrijeme za sebe u smislu odlazaka na kavu, shopping ili na frizure ne prakticira jer bilo koje slobodno vrijeme koje odvoji, odlazi na snimanje i uređivanje video sadržaja i sadržaja za društvene mreže. Ipak, svaki dan uspije popiti jednu kavu 'na miru', odraditi rutinu njege lica i odgledati i koji YouTube video svojih najdražih YouTubera. A i barem jednom u dva tjedna, suprug i ona odu na spoj.

"Moje vrijeme za mene jest kreiranje YouTube sadržaja, to mi je hobi i to me ispunjava, pa na neki način mogu reći da u biti svaki dan imam vrijeme za sebe. Stvar je u prioritetima i što si odlučiš da ti je bitno u tom danu. Meni su uvijek na prvom mjestu djeca, zatim ja i moje osobne potrebe i odnos sa suprugom, a oko brige za kuću i čišćenje imam pomoć jer to je jedini način da mogu funkcionirati bez da sam na kraju dana psihički i fizički slomljena", govori Slavica.

S obzirom da je Slavičin suprug Niozozemac, djecu odgajaju po zajedničkoj intuiciji, a kako kaže Slavica, 'poprilično su složni oko svega'. "Suprug s djecom razgovara isključivo na nizozemskom jeziku, ja s djecom pričam isključivo na hrvatskom jeziku, a suprug i ja međusobno pričamo na engleskom jeziku. Znam da, ovako na prvu, to zvuči poprilično komplicirano i zbunjujuće, ali nama je to uistinu 'normalno'. Što se tiče govora, problema uopće nema, štoviše - djeca su sve s lakoćom 'upila', a kao jedini izazov Slavica izdvaja trenutke poput onih kada ne razumije o čemu djeca međusobno razgovaraju ako u tom trenutku govore nizozemski. 


Iako je prvo dijete rodila s 30 godina, priznaje da je poprilično naivno stupila u svijet majčinstva, a kad bi se mogla vratiti natrag - samoj sebi bi dala jako puno savjeta, od bolje pripremljenosti pa sve do onog, možda najvažnijeg savjeta za svaku ženu i majku - pronalaska vremena samo za sebe. "Savjetovala bih si bolju pripremljenost oko poroda i dojenja, da se više educiram oko postporođajnog perioda za koji mnoge žene, pa tako ni ja, nisu dovoljno pripremljene. A osim toga, savjetovala bih si da uvijek nađem vremena za sebe jer ja to zaslužujem. Za ovo mi je trebalo 'samo' 5 godina i troje djece da napokon shvatim i prihvatim, a i sada nakon četvrtog djeteta još uvijek učim kako u potpunosti provesti u djelo."