Proširenje obitelj

Ako planiraš trudnoću, ove stvari pokušaj izbjeći

Nitko ne voli riječ 'odricanje', ali zbog nekih važnih ciljeva vrlo lako se odričemo i najdražih rutina

profimedia-0280469630.jpg
Foto: Profimedia.hr

Pokušaj začeća ponekad je jedna velika igra čekanja i strpljenja, a nikad se ne može znati hoće li sljedeći mjesec test na trudnoću biti pozitivan. Srećom, postoji nekoliko stvari koje se mogu učiniti kako bi svaka žena povećala šanse za lakše začeće.

Image
Prinova u obitelji

Želiš dijete? Na ove načine možeš povećati šanse za začeće

Prema ginekologinji Temeka Zore može se učiniti nekoliko stvari poput praćenja ciklusa, uzimanja prenatalnih vitamina i kvalitetne prehrane. Kako dalje naglašava ponekad je jednako važno i ono što se ne čini tako. Evo što prema ginekologinji Zore treba izbjegavati ili smanjiti na minimum ako pokušavaš zatrudnjeti:

Pušenje

Opće su poznate sve negativnosti pušenja, ali ako prekineš s ovom lošom navikom ne samo da će ti se pluća i tijelo oporaviti, nego izbacivanje cigareta iz života može povećati šanse za začeće. Žene koje puše ubrzavaju proces starenja jajnika što može dovesti do rane menopauze i povećanja rizika od neplodnosti. Stoga izbjegavaj cigarete po svaku cijenu. Muškarci bi se također trebali odreći ove štetne navike jer istraživanja pokazuju da cigarete mogu ugroziti strukturu i funkcioniranje spermija. No, dobra vijest za muškarce je da se zbog dinamike proizvodnje spermija šteta može popraviti nakon tri mjeseca nepušenja.

Image
Foto: Unsplash

Velike količine kofeina

Nije potrebno potpuno izbaciti kofein iz svog života, ali bi trebalo razmisliti o broju šalica koje se konzumiraju tijekom dana. Istraživanja pokazuju da treba ograničiti broj šalica na dvije i manje. Istraživanje American Society for Reproductive Medicine iz 2016. pokazuju da je unos više od pet šalica kave dnevno povezano sa smanjenom plodnošću, a ne smije se zaboraviti da je i obavezno smanjiti kofein u trudnoći jer povećava rizik od pobačaja. Također nemoj zaboraviti da se kofein ne nalazi samo u kavi nego i u čaju, toploj čokoladi, energetskim pićima i različitim gaziranim sokovima.

Image
Foto: Unsplash

S alkoholom oprezno

Želiš li što prije začeti, razmisli koliko često konzumiraš alkohol? Iako stručnjaci nisu sasvim sigurni koliko alkohol utječe na plodnost, istraživanja pokazuju da konzumiranje više od dva pića dnevno može povećati rizik od neplodnosti i produljiti vrijeme do začeća. Stoga, ako planiraš proširenje obitelji samo povremeno uživaj u alkoholu. No, kada ostaneš trudna važno ga je potpuno izbjegavati kako bi dijete bilo potpuno sigurno u trbuhu.

Image
Foto: Unsplash

Redovito vježbanje bez ekstremnih napora

Znamo da zdrav život ne možemo imati bez redovitog vježbanja, a istraživanja pokazuju da žene koje redovito vježbaju brže zatrudne od žena koja ne vježbaju. Stoga, ako ne vježbaš, važno je da polako počneš uvoditi treninge u svoju rutinu, počni lagano i onda povećavaj. Pronađi sport ili neku drugu fizičku aktivnost koja te veseli i koju stvarno želiš raditi. Tako ćeš puno teže odustati.

No, iako vježbanje pomaže kod lakšeg začeća, vrlo je važno znati da pretjerana fizička aktivnost čini suprotno. Istraživanje je pokazalo da vrlo intenzivni treninzi mogu produljiti vrijeme potrebno za začeće. Stručnjaci objašnjavaju da može doći do gubitka kilograma i promjena u hormonalnim razinama što može dovesti do promjene u ciklusima, objašnjava dalje Zore za The Bump.

Image
Foto: Unsplash

Brza hrana

Nitko ne može sa stopostotnom sigurnošću reći da određene namirnice ili dodaci prehrani mogu povećati plodnost. No, postoje dokazi koji ukazuju da na neredovite mjesečnice i neplodnost mogu utjecati veće količine šećera i rafinirane hrane. Stoga je važno povećati unos voća, povrća i zdrave masnoće. Uravnotežena prehrana ne pomaže samo kod održavanja zdrave težine, nego i održava razinu šećera u krvi, a povećat će šanse za trudnoću.

Image
Foto: Unsplash

Kronični stres

Teško je u potpunosti eliminirati sav stres iz života, ali nedavna istraživanja pokazuju da stalna visoka razina stresa utječe na brzinu začeća. Dugotrajni stres može utjecati na razinu hormona što će na kraju utjecati na ovulaciju i plodnost. Stoga ako osjećaš da teško upravljaš stresom u svom životu razgovaraj s liječnikom o rješenjima i pronađi nešto što će smanjiti stres u tvom životu.

Image
Foto: Unsplash

Riba s visokim udjelom žive

Ribe poput lososa i srdela su izvrstan izvor omega-3 masnih kiselina i potiču razvoj mozga kod fetusa. No, riba može sadržavati živu, a velike količine koje mogu naštetiti bebinom mozgu u razvoju i smanjiti šanse za začeće. Izbjegavaj ribu s visokom razinom toksina poput skuše, sabljarke i morskog psa.

Image
Foto: Unsplash