Oprostite, tate

Znanstvenici tvrde - djeca inteligenciju nasljeđuju od mame?

Često se u obiteljima vode rasprave od koga je dijete nešto naslijedilo, no znanstvenici tvrde da mama ima veći utjecaj na djetetovu inteligenciju

pexels-mart-production-7491104.jpg
Foto: Pexels

Od trenutka kada se dijete rodi i unese najveću sreću u obitelj, postavljaju se ista pitanja. Na koga sliči? Je li boju kose naslijedio od mame ili tate? Smije li se na baku ili djeda? Je li tvrdoglav poput prabake? A kako dijete raste i pokazuje svoju znatiželju i inteligenciju, opet počinju razgovori na temu 'na koga je tako pametno?' Često su takve rasprave ispunjenje smijehom jer će svaki roditelj reći da je dijete sve kvalitete naslijedilo od njega, a "lošije" stvari od drugog roditelja i njegove obitelji.

Image
Istraživanje

Djeca nasljeđuju visinu od oca, a težinu od majke?

No, danas ipak imamo znanost, pa onda ove rasprave ponekad imaju svoj kraj jer se zna kako funkcionira genetika. U slučaju dječje inteligencije - pobjeđuju mame! Više istraživanja pokazalo je da je X kromosom odgovoran za nasljeđivanje inteligencije.

Žene imaju dva ovakva kromosoma (XX), a muškarci samo jedan (XY), stoga je dvostruko veća vjerojatnost da će mame prenijeti inteligenciju na svoju djecu. Također, istraživanje The Medical Research Council Social and Public Health Sciences Unit iz Glasgowa pokazalo je da je kvocijent inteligencije kod djece sličan IQ-u njihovih majki. Istraživači su intervjuirali djecu svakih godinu dana u dobi od 14 do 22 godine, a uzimali su u obzir i različite faktore poput obrazovanja i društveno-ekonomskog statusa. Utvrdili su da su najbolji prediktor inteligencije kod djece bile njihove majke jer su razlike bile vrlo male.

Genetika nije jedini faktor koji utječe na inteligenciju

Međutim, istraživanja također jasno pokazuju da genetika nije jedino što određuje inteligenciju - procjenjuje se da nasljeđujemo samo 40 do 60 posto inteligencije, a ostalo ovisi o okolini i okruženju u kojem smo odrasli. No, i tu se pokazalo da mame imaju značajnu ulogu u razvoju inteligencije, a neka istraživanja pokazuju da je dobra veza, puna ljubavi, između mame i djeteta blisko povezana s inteligencijom.

shimmer fallback

Znanstvenici sa Sveučilišta Washington otkrili su pak da je sigurna emocionalna veza između majke i djeteta ključna za rast određenih dijelova mozga. Tako djeca koja imaju emocionalnu podršku od mame i ispunjene intelektualne potrebe imaju u prosjeku 10 posto veći hipokampus od djece koja nisu imala emocionalnu povezanost s mamom. Hipokampus je područje mozga povezano s pamćenjem, učenjem i regulira reagiranje na stres.

Eto, to je još jedna stvar zašto već danas kad dođeš doma, zagrliš svoje dijete i pročitaš s njim neku slikovnicu, odigraš društvenu igru, prošećeš i posvetiš mu svoje vrijeme. Osim što dobro utječe na njegov razvoj, ojačat će vašu vezu.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.