Odličan foto projekt: Što jedu djeca diljem svijeta

Ono smo što jedemo. Ali kako nas naša prehrana zapravo odražava?

Odličan foto projekt: Što jedu djeca diljem svijeta

Da bi to otkrio, fotograf Gregg Segal putovao je svijetom kako bi fotografirao djecu iz različitih kultura okruženu hranom koju jedu na tjednoj bazi.

Tijekom tri godine fotograf je posjetio devet zemalja (SAD, Indiju, Maleziju, Njemačku, Francusku, Italiju, Senegal, UAE i Brazil), dokumentirajući svoje nalaze u knjizi pod nazivom Daily Bread: What Kids Eat Around the World.


"Usredotočio sam se na djecu jer prehrambene navike stvaraju se od najranije dobi i ako to ne učinite ispravno kada imate 9 ili 10 godina, bit će mnogo teže kada odrastete", rekao je fotograf za portal Bored Panda. 

Svako dijete sa vojim roditeljima vodilo je detaljan dnevnik o svemu što jede u tjedan dana, a zatim ih je Gregg fotografirao s tom hranom. Šareni i detaljni rezultati govore o jedinstvenoj priči o multikulturalizmu i kako se naša djeca hrane u 21. stoljeću. Slika govori više od tisuću riječi!

Ono što je nama najzanimljivije je da je knjiga pobila pretpostavku da djeca u siromašnijim zemljama imaju lošiju prehranu, već naprotiv, stoga smo izdvojile osam najupečatljivijih priča:

BRAZIL

Kawakanih Yawalapiti ima 9 godina i njezina prehrana vrlo je jednostavna. Uglavnom se stastoji od ribe, tapioke, voća i orašastih plodova. Kako je rekla sama djevojčica, potrebno je pet minuta kako bi uhvatio svoj obrok - samo trebaš otići do rijeke sa svojom mrežom

MALEZIJA

Beryl Oh Jynn ima 8 godina i njezino najdraže jelo su špageti Carbonara, a mrzi đumbir. Beryl zajedno s mamom i braćom uzgaja špinat i bok choy (kinesko zelje) na balkonu, a zabranjeno joj je piti sokove

ITALIJA

12-godišnja Amelia sa Sicilije okružena je šarenom hranom: zelenom bojom mahuna i tkivica, crvenom bojom rajčica, žutom bojom paprika i kukuruza i tako dalje. Osim kutije pizze na dnu fotke, sve što Amelia jede na tjednoj bazi je domaće

SAD

Daria Joy Cullen ima 6 godina i obožava tjesteninu, slaninu, kokice s maslacem, mliječnu čokoladu i sve druge slatkiše, posebno sladoled. Odbija jesti voće i povrće bilo koje vrste, a čak je i kao manja odbijala jesti kašice od banana ili jabuka. 

SAD

Za razliku od šestogodišnje Darije, osmogodišnji Hank jede puno zdravije i raznovrsnije. On u svom vrtu zajedno s obitelji uzgaja rajčice, artičoke, tikvice, špinat, grašak, ružmarin, timjan, bosiljak, chili papričice, grožđe, maline, rabarbaru, lubenicu, jam i potočarku. Posebno voli češnjak. 

MEKSIKO

Jesus živi s mamom i dvije sestre u jednosobnom stanu u Meksiku. Jedini obrok koji Jesus jede većinu dana je večera. Budući da 1 sat mora putovati do škole, to mu ne ostavlja vremena za doručak, a ručak u školi često nije najprimamljiviji tako da uglavnom pojede samo komad voća. Njegova mama većinu večeri priprema piletinu i rižu, a za posebne prilike napravi njegovo najdraže jelo: tamales sa chili umakom. 

INDIJA

10-godišnja Anchal iz Indije živi s roditeljima, bratom i sestrom. Njezin tata zarađuje manje od 5 dolara na dan, dovoljno tek da njezina mama pripremi curry od cvjetače, leće i bamije zajedno s kruščićem roti. Ponekad jedu i rižu, a Anchal voli skupljati šarene pkaetiće čokoladica i slatkiša koje pronađe kraj ceste. 

SENEGAL

Malena Sira iz afričke države Senegal na tjednoj bazi jede puno ribe, voća, povrća, orašastih plodova, a svi obroci osim povremenih slatkiša domaći su. Zanimljivo je i da se po jednom istraživanju provedenom na Sveučilištu u Cambridgeu, devet od deset zemalja s najzdravijom prehranom nalazi upravo u Africi

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.