Mališani i prehrana

Od prve do pete godine: Ove namirnice mogu biti nesigurne za dijete

Djeci je potrebna raznolika i zdrava prehrana za zdrav razvoj i zato treba obratiti pozornost na ove namirnice

profimedia-0042440028.jpg
Foto: Profimedia.hr

Hrana koju treba izbjegavati: 12 do 24 mjeseca

Mlijeko s manje mliječne masti: Maloj djeci potrebne su masnoće i kalorije iz punomasnog mlijeka za rast i razvoj. Kada dijete navrši dvije godine i ako nema nikakvih problema s razvojem može mu se početi davati mlijeko s niskim udjelom masti.
Dodani šećeri: Djeca mlađa od 2 godine uopće ne bi trebala konzumirati šećer u svojoj prehrani, savjetuju američki stručnjaci. Radi se o šećerima i sirupima koji se dodaju hrani ili pićima kada se prerađuju. To ne uključuje šećere koji se nalaze u mlijeku i voću. Previše dodanog šećera u dječjoj prehrani povezano je s pretilošću i povećanim rizikom od dijabetes i bolesti srca.
Nepasterizirana hrana: Djeca nikada ne bi smjela jesti nepasterizirani sok ili ili nepasterizirane mliječne proizvode. Oni mogu sadržavati štetne bakterije i parazite koji mogu dovesti do ozbiljnih bolesti.
Previše soli: Natrij je esencijalni nutrijent koji se prvenstveno konzumira kao sol, ali ako se jede u velikim količinama može biti štetan.
Veliki komadi hrane: Hrana može zapeti u djetetovom grlu. Američka akademija za pedijatriju preporučuje da se namirnice izrežu na komade ne veće od jednog centimetra. Na primjer, prije posluživanja izreži voće poput grožđa, cherry rajčica i jagoda na četvrtine, a meso, povrće i sireve također je važno narezati.
Sirovo povrće: Kako bi se izbjegla opasnost od gušenja skuhaj povrće poput mrkve, celera i brokule te ga prije posluživanja nareži na kockice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Unsplash

Orašasti plodovi i sjemenke: Prije posluživanja izvadi koštice iz svježeg voća poput lubenice, breskve, šljive i trešnje. Vrlo je važno u potpunosti izbjegavati orašaste plodove i sjemenke (sjemenke suncokreta). Sjemenke mogu biti premale i povećavaju rizik od gušenja, ali mogu zaglaviti u djetetovim dišnim putovima i uzrokovati infekciju.
Tvrda ili hrskava hrana: Orašasti plodovi, kokice i pereci mogu uzrokovati gušenje, kao i svi tvrdi bomboni.
Ljepljiva hrana: Žvakaće gume i ljepljiva hrana poput želea ili gumenih bombona, sušenog voća može se zaglaviti u djetetovom grlu. Mekani sirevi koji nisu izrezani također mogu predstavljati opasnost od gušenja.

2/3