Očeva uloga u razvoju djeteta

Potvrdilo istraživanje: Djeca koja se više igraju s tatom - brže uče

Dokazano je da očevi u prvih nekoliko mjeseci roditeljstva dožive nevjerojatan rast dijelova mozga uključenih u roditeljsku motivaciju. Promjena se događa i za bebe, koje zahvaljujući očevoj prisutnosti i razigranosti uče mnoge vještine

pexels-tatiana-syrikova-3933060.jpg
Foto: Pexels

Zamisli dijete koje se igra s roditeljem. Roditelj trči za djetetom i zaigrano se uhvati u koštac s njim, a onda se smijući hrvaju na tlu. Jesi li zamislila mamu ili tatu?

Kulturološki, skloni smo povezivati određene roditeljske uloge i ponašanja s određenim spolovima. No, postoji li razlika u načinu na koji se mame i tate igraju sa svojom djecom? Kakvi su učinci toga? I hoće li uvijek biti ovako?

Image
'Hormon ljubavi luduje'

Što se sve mijenja u mozgu muškarca kada postane tata

Za razliku od obilja istraživanja o roditeljstvu majki, malo je istraživanja provedeno o roditeljstvu očeva iako su danas tate više uključene u razvoj svoje djece nego što su to možda bili u prošlosti.

shimmer fallback

Dokazano je da očevi u prvih nekoliko mjeseci roditeljstva dožive nevjerojatan rast dijelova mozga uključenih u roditeljsku motivaciju. Promjena se događa i za tate i za bebe, koje zahvaljujući očevoj prisutnosti i razigranosti uče upravljati svojim emocijama. I kako se pokazalo, pritom uče mnoge vještine, a nedavni pregled studija o očevima, djeci i njihovoj zajedničkoj igri otkrio je još mnoge zanimljive stvari. Neke od najvažnijih izdvojile smo u nastavku.

Prvih nekoliko mjeseci su od velike važnosti

Od prvih tjedana bebe počinju učiti kako razmišljati, zamišljati i učiti o stvarima oko sebe. Proces ovog učenja naziva se kognitivni razvoj i događa se pred našim očima. Tate uvelike doprinose ovom procesu, a najbolji način njihove pomoći je ako su uključeni od samih početaka.

Studiju je proveo tim istraživača s Imperial College London, King’s College London i Oxford Universityja. Istraživači su snimili očeve kako se igraju sa svojim tromjesečnim bebama tri minute na prostirci na podu, bez igračaka, te su ih ponovno snimili tijekom sesije čitanja knjiga nakon što je dijete napunilo 2 godine.

Primijetili su da su bebe koje su doživjele snažan angažman sa svojim očevima u dobi od tri mjeseca mogle postići bolje rezultate na testovima do druge godine, poput prepoznavanja oblika i boja, u usporedbi s bebama čiji očevi nisu bili uključeni.

shimmer fallback

Aktivnosti čitanja bile su od velika važnosti za djecu jasličke dobi

Uz primarne rezultate i rasprave, objavljeno je da su aktivnosti čitanja korisne za pažnju, rješavanje problema i jezik.

Stoga su očevi koji su od malih nogu odvojili vrijeme da čitaju svojoj djeci, na miran i osjetljiv način, uvelike pridonijeli njihovom kognitivnom razvoju.

shimmer fallback

Očeva interakcija s djetetom također može utjecati na djetetovo socijalno ponašanje

Zahvaljujući ovoj studiji otkrili smo da na socijalno ponašanje djeteta utječe interakcija oca i djeteta. Prisutnost očeva u dječjoj igri može biti sve od igre u parku ili dvorištu do igre i izazova u zatvorenom. Svaka od ovih interakcija može pomoći djetetu u interakciji s vanjskim svijetom i da postane aktivnije.

shimmer fallback

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.