'Hormon ljubavi luduje'

Što se sve mijenja u mozgu muškarca kada postane tata

Žene nisu jedine koje prolaze kroz promjenu hormona kad postanu mame - i očinstvo zauvijek mijenja muške hormone

jimmy-conover-XYp-MFtH6dI-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Postoji izreka da žena postaje majka kad vidi pozitivan test na trudnoću, ali muškarac postaje otac tek kad vidi dijete u rađaonici.

Za muškarce, taj trenutak kada prvi put ugledaju svoje dijete nije samo emocionalno iskustvo koje mijenja život, već i fiziološko iskustvo - zahvaljujući padu razine testosterona i porastu razine prolaktina i oksitocina.

Image
Posebna veza

Oni su naše stijene: Dan očeva slavimo uz najljepše citate

Iako se zbog toga novi očevi mogu osjećati kao da su njihovi hormoni posvuda, to ima svoju svrhu, ističe antropolog Lee Gettler, istraživač iz Centra za djecu i obitelj Sveučilišta Notre Dame. "Na temelju niza dokaza, čini se da ove hormonalne promjene kod očeva odražavaju da je evolucija oblikovala biologiju muškaraca kako bi im pomogla da odgovore na zahtjeve roditeljstva", rekao je Gettler u razgovoru još 2014. godine. "Naše istraživanje olakšava muškarcima razumijevanje vlastitih 'ugrađenih' sposobnosti biološkog roditeljstva, što je vrlo primjenjivo na svakodnevni život milijuna muškaraca."

shimmer fallback

Pad testosterona

Prema longitudinalnoj studiji Gettlerovog tima iz 2011. godine, razina testosterona novih očeva pada za oko 40 posto u prvom mjesecu roditeljstva, što je povezano s njihovom očinskom osjetljivošću i privrženošću.

"Naša otkrića sugeriraju da muškarci imaju evoluiranu neuroendokrinu arhitekturu koja reagira na predano roditeljstvo, podržavajući ulogu muškaraca kao izravnih njegovatelja tijekom evolucije hominina", rekli su istraživači u svojoj raspravi, objašnjavajući da očevi s višom razinom testosterona manje reagiraju na plač beba te manje suosjećaju.

Rast prolaktina

Dok razina testosterona opada, studije pokazuju da razina estrogena budućih očeva počinje rasti u tjednima prije rođenja djeteta i nastavlja biti povišena mjesecima nakon toga. Zajedno s tim, novi tata u prvih mjesec dana doživljava prosječni porast razine prolaktina za 20 posto.

Iako se ovaj hormon obično povezuje s promicanjem laktacije među majkama, istraživači vjeruju da je svrha očeva promicanje razvoja očinskog ponašanja. Kao što su rekli autori studije objavljene u časopisu Journal of Postgraduate Medicine iz 2016. godine, "utvrđeno je da je razina prolaktina u korelaciji s interakcijom oca i djeteta u društvenom kontekstu, a očevi s višim profilima prolaktina više reagiraju na dječje znakove."

shimmer fallback

Hormon ljubavi ulazi u 'šestu brzinu'

Među novim majkama oksitocin djeluje kako bi olakšao porođaj i dojenje. No među novim tatama okidači imaju više veze s "stimulativnom igrom", primjerice kada nasmijavaju bebu i navedu je na hihotanje. To ponovno igra "značajnu ulogu u uspostavljanju osjećaja očinstva tijekom prvih faza rasta djeteta", kaže Ruth Feldman, profesorica na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Yale i autorica nekoliko studija na tu temu.

Njezino istraživanje otkrilo je majke doživljavaju povećanje oksitocina iz nježnog fizičkog kontakta s bebom, dok očevima 'hormon ljubavi' raste iz igre. To znači da je sve više i više mogućnosti za ove doze oksitocinom kako bebe rastu.

A kako se roditeljski odnos produbljuje, i osjetljivost oksitocina kod očeva raste: prema studiji objavljenoj u časopisu Hormones and Behavior prošle godine, očevi male djece doživljavaju skokove na razini oksitocina jednostavno gledajući fotografije svoje djece.

Drugim riječima: Očinstvo zauvijek mijenja muške hormone - na najbolji mogući način.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.