Iznenađenje za mame

Neočekivane promjene: Kako se žensko tijelo mijenja nakon poroda

Žensko tijelo zaista je nevjerojatno, ali se nakon trudnoće i porođaja neke stvari mogu promijeniti - i to je normalno

mother-1851485_1920.jpg
Foto: Pixabay

Kažu da se žena psihički i fizički mijenja kada postane majka. I sve je to istina, tijekom trudnoće u ženi naraste jedno malo biće, organi se pomiču, a srce pumpa 50 posto više krvi. Ovo samo neke nevjerojatne činjenice koje se vežu za trudnoću i majčinstvo.

Image
Čudo prirode

Jesi li znala ove nevjerojatne činjenice o majčinom mlijeku?

Iako je većina promjena koje se događaju u trudnoći privremena, neke stvari ipak se nikad ne vrate na staro, a neke se pojavljuju i kasnije. Neke od tih promjena su jako česte, poput strija i opuštene kože, i vjerojatno je većina žena čula za njih i očekuje ih. No, neke promjene su pomalo iznenađujuće, a u nastavku pročitaj što se sve događa ženama.

Seksualna želja se može javiti vrlo rano

Uobičajeno je da se ženama preporučuje da čekaju šest tjedana nakon porođaja prije nego se vrate seksualnom životu. No, 26 posto žena spremno je prije i upusti se u seksualne aktivnosti bez obzira na preporuke liječnika, pokazala je studija sa Sveučilišta Michigan. Znanstvenici objašnjavaju da bi jedan od razloga mogao biti udovoljavanje partneru (jer je više od polovice partneru davalo oralni seks), ali postoji i želja. Zapravo, 40 posto žena u toj studiji reklo je da se samozadovoljava. Liječnici također preporučuju da žena razgovora sa svojim liječnikom vezano za kontracepciju kako bi izbjegla iznenađenja.

Česti vjetrovi i nakon trudnoće

Žene znaju da se tijekom trudnoće vjetrovi mogu dogoditi baš svugdje, ali ono na što možda nisu spremne je da će to trajati dulji period nakon porođaja. Ozljeda zdjeličnog živca, koji se naziva i pudendalni živac (područje između anusa i vagine), tijekom porođaja može dovesti do flatalne inkontinencije (nemogućnost kontrole vjetrova). "Do 15 posto žena doživi barem jednu ovakvu epizodu i u prvoj godini nakon trudnoće", kaže liječnik Curry za Oprah.com. Ako se to događa češće i ako vam predstavlja problem važno je razgovarati s liječnikom.

Image
Foto: Pixabay

Boli te cijelo područje zdjelice

Ako si imala vaginalni porođaj naravno da je tvoja vagina prošla velike promjene. Ono o čemu možda nisi razmišljala je što se još događa u području zdjelice. "Maternica je inače slabije povezana, a mokraćni mjehur je niže.", kaže Schaffir te dodaje da se problem javlja kada se stvari dodatno promjene. Na primjer, ako je beba bila velika, maternica i mjehur padnu niže nego što bi trebali. To može uzrokovati nelagodu i bol u zdjelici ili probleme kod stavljanja tampona. Prolaps maternice (spuštena maternica) je vrlo uobičajena nakon porođaja, no ako potraje dulje od dva mjeseca važno se javiti liječniku.

Problemi sa štitnjačom

"Rađenja malog bića zauvijek mijenja imunološki sustav na načine koji nam nije u potpunosti razumljiv", kaže Curry. Primjer tih dugoročnih promjena: 5 do 10 posto žena ima privremene probleme sa štitnjačom - premalo aktivna (hipotireoza) ili preaktivna (hipertireoza). Neki od simptoma su umor, promjene tjelesne težine, problemi s raspoloženjem, a kada se uz to doda zahtjevna briga za novorođenče naravno da će se žene osjećati umorno. Srećom, većini žena će se štitnjača vratit će se u normalu za otprilike godinu dana, a važno je razgovarati i s liječnikom.

Image
Foto: Pixabay

Pojava vena na tijelu

Strijama se poklanja jako velika puno pažnje, ali postoji jedna stvar koja se rijetko spominje, a dolazi s trudnoćom pojava istaknuh vena vene. Tijekom trudnoće vene na nogama se šire i produljuju , vene na nogama se protežu i šire, kaže Schaffir. "Nekim ženama se pojave mreža vena ili izbočene proširene vene, koje se mogu pojaviti i nakon trudnoće", objašnjava Schaffir. Ovo se također može dogoditi u stidni. Jednom kad se vene istegnu, mogu se malo smanjiti nakon porođaja, ali se neće vratiti u normalu.