Nasljeđujemo izgled, ali i ponašanje

Neizbježno je: Evo zašto se pretvaramo u svoje roditelje

Ako se pitaš zašto se često osjećaš kao da si se pretvorila u svoju mamu, nisi jedina. Evolucijski se ovo ne događa samo radi naše zabave - majka priroda uvijek ima svoj razlog

profimedia-0406621297.jpg
Foto: Profimedia

Jedna od najdirljivijih scena u filmu Forrest Gump je kad Forrest prvi put upozna svog sina i sjedne s njim na pod kako bi zajedno gledali televiziju. U tom trenutku tata i sin sinkronizirano naginju glavu ulijevo, kao dokaz zajedničkih gena. Iako bi ovakvu situaciju mogli smatrati naučenim ponašanjem, kako je ona moguća ako su se tek upoznali?

Image

8 razloga zašto izgledamo mlađe od svojih roditelja kada su bili u našim godinama

Ispostavilo se da ovaj slatki kinematografski trenutak zapravo ima temelj u fascinantnoj znanosti. Pravila genetskog nasljeđivanja nalažu da se tvoj DNA prenese tvojoj djeci. No, znanstvenici su počeli shvaćati da je genetsko nasljeđivanje možda složenije od toga. Osim što ćeš naslijediti očeve plave oči ili visinu svoje majke, mogla bi naslijediti i određeno ponašanje, strah ili sklonost koje su tvoji mama ili tata iskusili ili naučili tijekom života.

Pa ako se pitaš zašto se često osjećaš kao da si se pretvorila u svoju mamu, nisi jedina. Istraživanje je pokazalo da je moguće da se neke stvari nasljeđuju biološki kroz kemijske promjene koje se događaju u DNA, ali zapravo ne mijenjaju sam genetski slijed.

Svaka stanica ima genetski kod, a prema podacima koje posjeduje, proteini se proizvode da postanu određene vrste stanica poput kože, organa ili mišića. Kemijski prekidači, nazvani epigenetske oznake, pričvršćeni su na tvoj DNA i uključuju ili isključuju aspekte tvojih gena, ovisno o događajima u tvom okruženju. Ovi aktivirani geni i način njihovog izražavanja mogu se prenijeti na buduće generacije, što znači da će tvoja djeca moći naslijediti osobinu koju si naučila iskustvom.

Evolucijski se ovo ne događa samo radi naše zabave - majka priroda uvijek ima svoj razlog

Znanstvenici vjeruju da bi ovaj biološki prijenos memorije iz mozga u genom mogao biti oblik biološkog planiranja unaprijed. Prilagođavajući se promjenjivim okolišnim i emocionalnim uvjetima koje doživljavaju roditelji, geni koji se aktiviraju i prenose bolje pripremaju potomstvo za okolinu u kojoj su rođeni. Naime, nasljeđivanje modificiranog gena od roditelja priprema potomstvo i kasnije generacije za opstanak u njihovom okruženju i razmnožavanje.

Dakle, ta simpatična ili naporna osobina koju dijeliš s mamom ili tatom i koju si prenijela i na svoje dijete možda je bio mehanizam za preživljavanje naslijeđen izravno od tvojih roditelja, bake i djeda i mnogih drugih generacija davno prije.