Učenje kao igra

Nije sve u ocjenama: Potakni dijete na učenje s razumijevanjem

Učenje bi trebalo biti igra, a ne nešto što se samo 'mora'. Natrpani različitim školskim obavezama, mališani često izgube motivaciju i onda se čak i roditelji nađu u problemu. Motivacija se možda neće vratiti tijekom noći, ali uz ove savjete učenje bi moglo biti lakše!

profimedia-0516602637.jpg
Foto: Profimedia

Naučiti kako učiti. To je lekcija koju bismo iznova trebali ponavljati. Izgledno je da mnogi dođu do završnih razreda bez da pronađu svoju efikasnu metodu učenja. Jer, učenje ne znači samo dosadno podcrtavanje šarenim flomasterima ili bubanje na pamet, već prije svega - razumijevanje. Do tog razumijevanja može se doći pažljivim čitanjem, povezivanjem, mentalnim mapama, izradom vlastitih skripti.... Svi smo drugačiji pa tako svakom odgovara neka druga metoda savladavanja gradiva i nije za očekivati da će nam svako područje ići jednako dobro. Jednostavno, većina djece nije i ne mora biti maher za sve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Nekoliko savjeta

Počela je škola, ali i nošenje teške torbe: Kako djetetu olakšati školsku torbu?

I dok se o metodama učenja uglavnom govori u kontekstu studiranja, na djecu osnovnoškolske i srednjoškolske dobi nerijetko se zaboravi. To je razdoblje ključno za savladavanje ove vještine, a često se dogodi da djeca nisu sigurna kako balansirati između 10 i više nastavnih predmeta. Hiperinflacija odlikaša i forsiranje izvrsnih ocjena ne pomaže im u tome pa se lako zagube. Tu onda uskaču instrukcije i pripreme za mature na koje unazad 10 godina odlazi velik broj školaraca. Dakako da to nije nužno loše, no važno je zdravom okolinom pokušati dijete motivirati da uči samostalno, kod kuće. To znači da se, ovisno o djetetovoj dobi, pisanju zadaće treba pristupiti na zabavan način, a ne kao nečemu što se mora i što je grozno.

shimmer fallback

Upravo na početku nastavne godine djeca znaju izgubiti motivaciju pa roditelji uskaču u pomoć. Pronalaziš li se u ovim riječima, donosimo ti neke savjete. Motivirati dijete da zagrije stolac nekad nije lako, no treba mu pažljivo pristupiti. To znači da neke stvari jednostavno trebaš izbjegavati. Suočavate li se s istim brigama, evo što trebaš znati o učenju, procesu učenja i stavu prema tome.

POGLEDAJ VIDEO: Kako ojačati dječju samokontrolu?

1/8
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.