Nekoliko savjeta

Počela je škola, ali i nošenje teške torbe: Kako djetetu olakšati školsku torbu?

Počela je nova školska godina, a s time i potencijalni problemi oko težine školske torbe. Čini se kako su svake godine, ruksaci i školske torbe sve teže i teže, no ima načina i kako da svom školarcu olakšaš teret i to uz pomoć jednostavnih trikova

pexels-pavel-danilyuk-8423919.jpg
Foto: Pexels

Udžbenici, bilježnice, pernica, flomasteri, užina, oprema za tjelesni - sve su to nužne stvari za nastavu, ali nošenje teškog tereta na leđima duži period nikako nije dobro za dijete. Treba se zapitati kakav utjecaj ima 12 godina nošenja teškog ruksaka. Jedno je istraživanje pokazalo da čak 25% tinejdžera pati od bolova u leđima i vratu zbog ruksaka kojeg nose u školu. Britanska studija i Američko udruženje kiropraktičara preporučuju da torba nikako ne bude iznad 10% djetetove tjelesne težine. 

Image

Kako pripremiti svog školarca za početak školske godine

U današnje vrijeme, nerijetko se može primjetiti da mnoga djeca torbe nose na jednom ramenu ili na pregibu lakta - što predstavlja još veće opterećenje za kralježnicu. Naravno da je tinejdžeru teško objasniti kako bi torbu trebao nositi na oba ramena kako bi se težina što ravnomjernije rasporedila, no svakako je važno da pokušaš razgovorom objasniti potencijalne opasnosti, baš kao i posljedice. U nastavku saznaj koliko je 'opasno' po zdravlje nošenje teškog ruksaka i kako ga uz jednostavne trikove 'olakšati'.

Image
Foto: Pexels

Koje su posljedice nošenja teškog ruksaka?

Problemi uzrokovani preteškim ruksacima (osobito ako se nepravilno nose) mogu trajati cijeli život, a posljedice se ispolje tek godinama kasnije. Zapravo, bolovi koje imaš danas u leđima mogu biti rezultat loših navika nošenja ruksaka tijekom školskih godina. Neke potencijalne opasnosti koje mogu utjecati na djetetovo zdravlje zbog preteškog ruksaka su loše držanje, slabost i bol u mišićima, dugotrajna bol u leđima zbog stalnog naprezanja i kompresije kralježnice, bol na jednoj strani tijela (zbog prebacivanja torbe samo preko jednog ramena), oštećenje živaca zbog naramenica koje im se zabija u ramena i vrat, slabost i trnci u cijelom tijelu zbog komprimiranih živaca u kralješcima.

No, oštećenje leđa djeteta nije jedini negativni učinak kada su ruksaci preteški. Budući da djeca ne shvaćaju koliku težinu zapravo nose na svojim leđima, sklona su slučajno udariti drugu djecu njima i nehotice ozljediti što također može dovesti do problema.

Image

Kako prepoznati da se dijete muči sa školskom torbom?

Iako svaki roditelj sam može vidjeti i uvjeriti se koliko je ruksak težak, svejedno treba obratiti pažnju ako dijete ima crvenilo na području ramena, ako se žali na trnce u rukama ili prstima, ako se žali na glavobolje i bolove u vratu i ramenima ili ako jednostavno pogrbljeno hoda kad nosi ruksak na leđima. Kako odrediti idealnu težinu koju dijete može nositi na svojim leđima?

Evo formule s kojom ćeš saznati koliko blizu 10% težine tvog djeteta iznosi njegov ruksak: Za početak izvaži svoje dijete, zatim na vagu stavi školski ruksak. Nakon toga pomnoži djetetovu težinu s 0,10. Tako ćeš saznati kolika bi trebala biti težina ruksaka djeteta ako želiš da nosi samo 10% svoje tjelesne težine. Ako je to 10% njegove težine, to je dobro. Ako je više, treba poduzeti daljnje korake kako bi mu olakšala teret.

Image

Ruksak na kotače vs. običan ruksak

Budući da je maksimalna dopuštena težina torbi na kotače puno veća od običnih ruksaka, ovo mnogima zvuči kao jedno od učinkovitih rješenja, no i ovakva vrsta školskog ruksaka ima svoje nedostatke. Djeca koja koriste ruksak na kotače mogu podnijeti dvostruko više tereta od svoje tjelesne težine. Međutim, jedno britansko istraživanje otkrilo je kako i ruksaci na kotače imaju ograničenja i nisu posve zdrava.

Znanstvenici su promatrali djecu koja koriste ruksake na kotače i otkrili da pretežak teret može uzrokovati opterećenje trupa i bokova. Iako kotači obavljaju većinu posla, još uvijek se ste poluokrenuti kako bi dosegli ručku i povukli je. To je položaj koji također nije prirodan i može uzrokovati posljedice u kasnijoj dobi, a i dijete ne može nikako uspravno hodati dok s jednom rukom vuče torbu.

Image

Strateški rasporedi stvari u ruksaku

Praktičan ruksak je onaj koji je sam po sebi lagan, ima više odjeljaka za ravnomjernu raspodjelu težine i dolazi s podstavom na naramenicama i leđima. U idealnom slučaju dolazi i s remenom oko struka koje je preporučljivo zakopčati.

Image

Svaki tjedan izbaci višak iz djetetovog ruksaka

Možda se ne čini tako, ali sav taj zgužvani papir, te slomljene olovke, stari testovi i omoti od užine, stvarno se s vremenom nakupljaju i mogu dodati puno veću težinu nego što misliš. Dovoljno ga je očistiti barem jednom tjedno.

Image

Uskladi ruksak s djetetovom visinom

Važno je uskladiti ruksak s djetetom jer se tako raspoređuje težina na pravilan načinKupi ruksak koji je odgovarajuće veličine za tvoje dijete i koji ima dvije naramenice za bolju ravnotežu. Torba bi trebala biti 5 centimetara iznad bokova.

Image
Foto: Pexels