BOLJE JE ZNATI

Najčešći mitovi o trudnoći u koje ne treba vjerovati

Tijekom menstruacije ne možeš zatrudnjeti, trudnice ne smiju vježbati, a položaj trbuha otkriva bebin spol - sve su to priče u koje lako povjerujemo. Pa, znaš li što je od toga točno, što je poluistinito, a što je totalna glupost?

juan-encalada-SCteCA0Mf1A-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Vjerojatno ne postoji nijedna tema koja je toliko puna mitova kao što je to trudnoća. Unatoč tome što su informacije danas svima nadohvat ruke, o trudnoći i dalje kruže razne priče. Neke od njih uzimaju se zdravo za gotovo te se ni ne propitkuju.

Image
Kažu znanstvenici

Trudnoća se razlikuje u 20-ima i 30-ima, a evo i kako

Sigurno si nebrojeno puta čula da za vrijeme menstruacije ne možeš ostati trudna ili da trudnica treba odmarati i jesti 'za dvoje'? Pa, to baš i nije tako. Iako su izgledi za trudnoću tijekom mjesečnog krvarenja manji, kod nekih se žena može dogoditi da im se ovulacija poklopi s menstruacijom jer treba imati na umu da spermatozoidi preživljavaju od tri do pet dana. Uz to, ciklusi nisu kod svih redoviti. Zato je nekad teško predvidjeti plodne dane. S druge strane, ako je trudnoća uredna, nema razloga da se žena 'pretrpava' hranom i isključivo miruje.

Radi se, dakle, o mitovima u trudnoći u koje su mnogi i dalje skloni vjerovati. No, kako to nisu jedine priče koje su poluistinite ili netočne, izdvajamo neke od najčešćih. Nakon što ih saznaš, možda ćeš se zapitati koliko toga što si smatrala činjenicama, zapravo, (ne) drži vodu.

POGLEDAJ VIDEO: Kako djeca reagiraju na kritiku i pohvale?

Mit #1 - Nikad nećeš zatrudnjeti imaš li policistične jajnike

Da bi žena ostala trudna treba imati plodne dane (ovulaciju). Budući da jedan od uzroka neredovitih menstrualnih ciklusa, a onda i izostanka ovulacije može biti sindrom policističnih jajnika, mnoge se boje da nikad neće začeti. Ovaj je sindrom rasprostranjen među ženama reproduktivne dobi, a ustanovi li se, ciklusi se mogu vratiti u red hormonskom terapijom.

Potom je savjet da se prestane uzimati terapija jer tako ponekad dođe do spontanih ovulacija - čime je začeće moguće. Nekim će ženama taj put olakšati progesteronska terapija za regulaciju menstruacijskog ciklusa pa, nakon nekog vremena treba početi pratiti ovulaciju i planirati odnos. Naravno, nisu sve situacije s policističnim jajnicima iste te je potrebno obaviti ultrazvučni pregled i hormonsku obradu. Ipak, ne slušaj priče koje kazuju da trudnoću automatski možeš prekrižiti. Iskustva mnogih žena govore da je trudnoća moguća - nekad i kad se najmanje nadaš.

Image

Mit #2 - Nosiš li djevojčicu ili dječaka znat ćeš po trudničkom trbuhu

Baš i ne. Nosiš li bebu 'gore' ili 'dolje' nema veze s njenim spolom. Dojam 'niskog' trbuha stvara se zbog tonusa trbušnih mišića majke. Radi se o sljedećem: opuštena trbušna muskulatura vodi do slabije potpore maternice što stvara dojam 'niskog' nošenja. Takvo nošenje trudnoće ne predstavlja rizik ako je posteljica uredna, a trudnica ne osjeća pritisak. U tom se slučaju preporučuje šetnja i nešto manje sjedenja. Naravno, neophodno se konzultirati sa specijalistom.

Image

Mit #3 - Tijekom trudnoće ne smiješ se kupati u kadi

Misliš da si devet mjeseci osuđena samo na tuširanje? Razmisli ponovno. Kupanje u kadi dopušteno je u trudnoći jer to može opustiti ženu i smanjiti bolove. Pritom treba paziti na temperaturu vode koja ne bi trebala biti viša od 36 stupnjeva. Vruća voda u ranijim tjednima trudnoće nepovoljno utječe na plod, a kasnije može izazvati pad tlaka što, posljedično, smanjuje prokrvljenost posteljice. Ipak, sve do pucanja vodenjaka možeš uživati u toploj kupki u trajanju do 30 minuta.

S druge strane, ne preporučuje se izlaganje sauni ili drugim mjestima gdje se temperatura penje preko 37 stupnjeva ili gdje postoji rizik od infekcija i nečistoća. Posebno oprezne trebaju biti one žene koje su sklone infekcijama mokraćnog sustava i rodnice pa se njima ne savjetuje kupanje u javnim bazenima. Na more, pak, možeš bezbrižno. Ako je trudnoća uredna, slobodna si se rashladiti, ali vodi računa o temperaturi mora. Ne ulazi naglo i nipošto nemoj skakati u more te se nemoj pretjerano izlagati suncu.

Image

Mit #4 - Ne smiješ u zrakoplov

Rezervirala si let, a onda si saznala da si trudna? Nemaš brige. Ako je trudnoća uredna, let ti neće naštetiti. No, imaj na umu da je najbolje vrijeme za putovanja za u drugom tromjesečju, odnosno od 14. do 28. tjedna jer se problemi najčešće javljaju u prvom ili trećem tromjesečju. Prije odlaska, svakako se posavjetuj s ginekologom i biraj sjedalo do prozora zato što bi trebala protegnuti noge. Ne konzumiraj hranu i pića koja izazivaju nadutost te odaberi udobnu odjeću. Duga putovanja treba izbjegavati u trećem tromjesečju jer bi te trudovi mogli dočekati nespremnu. Štoviše, neke kompanije baš iz tog razloga ne dopuštaju putovanje pred kraj trudnoće.

Image

Mit #5 - Trudnoća i kava ne idu zajedno

Možda si već dobila savjet da u trudnoći trebaš izbjegavati kofein. No, nema ništa loše u tome da katkada popiješ kavu ili se ujutro počastiš jednom šalicom. S kofeinom, naravno, ne treba pretjerivati i nipošto nemoj piti pet šalica kave jer takvim konzumiranjem povećavaš rizik od nepovoljnog ishoda trudnoće.

Image

Mit #6 - Ne boji kosu tijekom trudnoće

Još jedan od mitova jest da se tijekom trudnoće uopće ne smije bojiti kosa. To baš i nije točno. Slobodno njeguj kosu, no napomeni frizeru da si trudna. Mnogim se ženama čini da im kosa tijekom tih devet mjeseci raste brže pa ćeš možda poželjeti obnoviti boju. Dokazi na ovu temu ograničeni su, no najsigurnije je reći da pričekaš drugo tromjesečje kako bi se ofarbala. Biraj neagresivne boje, one bez amonijaka, te nastoji ne udisati kemikalije. Prilikom bojenja kose, preporučuje se otvoriti prozore, a nakon dobro isprati vlasište. Imaj na umu da su najsigurnija opcija pramenovi i preljevi, ali i da bi tvoja kosa, uslijed hormonalnih promjena, mogla drugačije reagirati. Dakle, posjećuj svog frizera, no biraj blaže tretmane.

Image

Mit #7 - Ne seksu i vježbanju u trudnoći

Neke žene u trudnoći nemaju izrazitu želju za seksom, druge se žale na bolove prilikom odnosa, a treće su sklone 'akciji'. Kako god bilo, ako je trudnoća uredna ne trebaš se odricati strastvenih trenutaka. Poze prilagodi stadiju trudnoće i pazi na udobnost - tu bi ti mogao pomoći jastuk. Opusti se, a ako ti penetracija nije ugodna, osloni se na oralni seks i maženje. Živčani završetci vjerojatno su ti još osjetljiviji pa je užitak zajamčen.

A nemoj zaboraviti ni na tjelesnu aktivnost. Mit je da trudnica treba samo mirovati. Jasno da ćeš biti na oprezu ako je trudnoća rizična, no ako je sve u redu, zašto ne izvoditi lagane vježbe? Vježbanje je uvijek zdravo, uz to te opušta, a moglo bi ti i olakšati porod. Stoga se konzultiraj sa stručnjacima oko najboljeg seta vježbi i izvodi ih sve dok se osjećaš ugodno.

Image

Mit #8 - Postporođajna depresija je glupost

Donedavno se psihičko zdravlje u većini sredina banaliziralo. Danas su se stvari ipak malo promijenile pa ćemo te podsjetiti da je bujica reakcija koja te može uloviti tik nakon poroda sasvim normalna. Ne moraš je se sramiti niti ju nijekati. Upravo suprotno - s partnerom, prijateljima ili stručnjakom razgovaraj o svojim emocijama i zatraži savjet.

Postporođajna depresija nastaje uslijed niza hormonskih i psiholoških promjena kroz koju rodilja prolazi kako bi joj se organizam vratio na staro. Uglavnom obuhvaća 15 posto žena koje su rodile, a simptomi se javljaju nekoliko dana od poroda. Obično traju do dva tjedna, a potraju li duže, zaista je potrebno potražiti pomoć jer takav obrazac ponašanja utječe na vezu s bebom, a majčino stanje vidno pogoršava.

Image