Muškarci i plodnost

Hush, hush: Namirnice za bolju spermu i povećanu plodnost

Sve veći broj parova ima probleme sa začećem i stoga je važno paziti i na njegovu plodnost, a jedan od načina je svakako i unos hrane. Kažu da ove namirnice poboljšavaju spermu i povećavaju plodnost

pexels-jonathan-borba-8592155.jpg
Foto: Pexels

Postoji mnogo prirodnih načina za poboljšanje plodnosti kod muškarca, od konzumiranja hrane koja povećava broj spermija do uzimanja dodataka poput folne kiseline. Također je vrlo važno i paziti na neke štetne navike i maknuti ih iz života jer sve veći broj parova se bori s problemom neplodnosti.

Image

5 stvari koje ti smanjuju plodnost i 5 koje je povećavaju

Mnogo je stvari koji par može zajedno učiniti. Za razliku od žena, koje se rađaju sa svojim jajnim stanicama, muškarci uvijek proizvode novu spremu. To ipak znači da promjene u prehrani i načinu života mogu utjecati na njihove stvaranje.

Kako povećati broj spermija

Ako muškarac ima manji broj spermija, za početak bi trebalo promijeniti stil života i izbaciti štetne navike. Prestanak pušenja je jedna od njih jer je dokazano da pušenje smanjuje broj spermija za čak 23%, pa ako pokušavate dobiti dijete, onda je možda pravi trenutak za odvikavanje. Također još navika može biti šteta, a radi se o prekomjernom ispijanju alkohola, nije ga potrebno potpuno izbaciti, ali svakako je važno pripaziti na količinu, piše Motherandbaby.

Image
Foto: Unsplash

Prehrana je važna

Prehrana bogata hranjivim tvarima čini veliku razliku u općem zdravlju, ali i kod stvaranja spermija. Vrlo je važno izbjegavati rafinirane namirnice, a u prehranu uvesti više svježeg voća, povrća, mesa i ribe jer sadrže nutrijente poput likopena, aminokiselina i vitamina D. No, uz vrstu namirnica treba paziti i na količinu hrane jer i prekomjerna težina može utjecati na plodnost. A bilo bi dobro povećati i unos sljedećih namirnica jer one zbog puno hranjivih sastojaka pomažu kod muške plodnosti:

Tamna čokolada zbog antioksidansa

Tamna čokolada sadrži aminokiselinu za koju je dokazano da udvostručuje volumen sjemena. Također je bogata antioksidansima, a oni su odlično oružje protiv slobodnih radikala odnosno zagađenja iz okoliša i toksina koji su povezani s muškom neplodnošću. Ali ne smije se pretjerivati, debljanje može uzrokovati neravnotežu kod testosterona što bi moglo smanjiti broj spermija. Par kockica dnevno je dovoljno.

Image
Foto: Unsplash

Češnjak za pokretljivost spermija

Iako ga mnogi ljudi odbijaju jesti zbog intenzivnog okusa, može pomoći kod muške plodnosti. Sadrži dva čarobna elementa: alicin koji poboljšava dotok krvi u spolne organe i štiti spermu od oštećenja, i selen koji poboljšava pokretljivost spermija.

Image
Foto: Unsplash

Kamenice za proizvodnju sperme

Kamenice su jedan od najboljih izvora cinka, a pomažu u proizvodnji spermije. Dodatna prednost je što su i afrodizijak, pa svakako trebaju biti pomoć kod začeća. No, ako su ti kamenice skupe, odlični izvori cinka su puretina, sjemenke bundeve, dagnje i jastog.

Image
Foto: Unsplash

Brokula za bolje plivače

Nedostatak vitamina A čest je uzrok smanjenje plodnosti jer nedostatak ovog vitamina spermije čini tromima. Brokula je prepuna vitamina A, kao i batat, crvena paprika, špinat, marelice i mrkva.

Image
Foto: Unsplash

Šparoge za volumen

Šparoge su još jedno oružje protiv loših slobodnih radikala. Također su prepune vitamina C koji štiti spermu od oštećenja i povećava njezinu pokretljivost i volumen, pa će broj spermija povećati i bit će brži.

Image
Foto: Unsplash

Orasi za broj spermija

Omega-3 masne kiseline povećavaju broj spermija i pojačavaju protok krvi, a orasi su fantastičan izvor. Ukusan su međuobrok, a mogu se dodati u mnoga jela. Drugi dobri izvori omega-3 masnih kiselina su losos, piletina i sjemenke bundeve.

Image
Foto: Unsplash