Možeš li zatrudnjeti za vrijeme mjesečnice?

Moguće je, to svakako, no više faktora utječe na našu sposobnost za začnemo...

Možeš li zatrudnjeti za vrijeme mjesečnice?

Pitanja o začeću i trudnoći prilično su česta u našem Savjetovalištu. A jedno od čestih pitanja koje i na naš mejl znamo dobiti je:  “Može li se zatrudnjeti za vrijeme mjesečnice?”. Nema tu nekog konkretnog odgovora i najlakše bi bilo reći - "Ovisi". No ako moramo birati između da i ne - odgovor je ukratko: da. Jer, u stvari, ne postoji vrijeme kada je u potpunosti sigurno vrijeme za nezaštićen seks - no to ovisi o više faktora.

Osim što je neuredniji i manje poželjan, seksualni odnos tijekom mjesečnice vjerojatnije neće rezultirati trudnoćom. Više nego vjerojatno, vaša ovulacija je dosta dana daleko i to smanjuje sve šanse za začeće tijekom tog vremena. Međutim, postoje iznimke. Ovo prije se  odnosi na žene koje imaju tipične cikluse od 28 do 30 dana ili dulje. Ako ste jedan od žena koje imaju kraći ciklus, postoji mogućnost da ćeš tijekom trudnoće ostati u drugom stanju.


Sada pitaš: "Kako se to događa?" Ako je tvoj ciklus kraći, na primjer, svakih 21 do 24 dana, to znači da ovuliraš ranije u ciklusu. Sperma može živjeti u tebi 2, 3 i do 5 dana. Mogla bi voditi ljubav do kraja krvarenja, a onda zapravo začeti 4 ili 5 dana kasnije s ranom ovulacijom.Vjerojatnost da zatrudnite dok ste u mjesečnici je niska, ali postoje mogućnosti.

Osim toga ovulacija nije sigurna jer žene mogu jajašca ispustiti ranije ili kasnije. tu su i brojni faktori poput stresa i bolesti koji mogu uzrokovati izostanak mjesečnice, pa ne možeš točno znati. Isto tako i smermiji mogu preživjeti dulje - do 5 dana čak, pa ako imaš nešto kraći ciklus i to je mogućnost da se zatrudni..