Mame koje doje ne moraju se više "skrivati"! Pogledajte prve hrvatske klupe za dojilje!

Dok smo u glavnom gradu Hrvatske redoviti svjedoci izgradnje fontana na frekventnim zagrebačkim lokacijama, stanovnici nekih drugih puno manjih gradova tj.

ines1

općina svjedoče otvaranju malo ekonomičnijih i inovativnijih infrastruktura. Naime, Hum na Sutli, malo mjesto u krapinsko-zagorskoj županiji koje broji oko 5000 stanovnika nedavno je dobilo svoju prvu klupu za dojenje u Hrvatskoj. Na ideju postavljanja ove klupe, došle su mame, članiceGrupe za potporu dojenja Humska kap ljubavi koja uspješno djeluje već tri godine.


Glavnu riječ u realizaciji i provedbi ovog hvalevrijednog pothvata imala je Ines Petek, jedna od članica grupe, voditeljica projekta Dojenje je "in"i majka dvoje mališana, sina od tri godine i kćeri od 11 mjeseci. U razgovoru s nama, Ines nam je otkrila da je postavljanjem klupice zapravo htjela istaknuti da dojenje u javnosti nije bauk, da ga se ne treba sramiti, već ponosno uzdignute glave nahraniti svoje bebe bez obzira na vrijeme i mjesto.

"Projekt Dojenje je "in" - dojimo svoje bebe svuda" je osmišljen tako da ohrabri mame i buduće mame da se odluče na dojenje, da se ne moraju sramiti nahraniti svoje dijete kada je gladno. Nema potrebe da se majke koje doje sakrivaju po toaletima i slično. Dojenje nije sramota", ističe Ines Petek te dodaje da se nada da će ovaj projekt potaknuti i druge gradove na postavljanje funkcionalnih klupica.

Foto: Privatni album


Klupica za dojenje, postavljena nedaleko od osnovne škole gdje je glavno okupljalište mama i njihovih klinaca sastoji se od prematalice, dijela za sjedenje i krovića koji štiti bebu. Općina Hum na Sutli financirala je sav potreban materijal, a za izradu klupice zadužen je bio stolar Miroslav Podhraški koji za svoj rad i trud nije uzeo ni kune.

Stotinjak članica grupe Humska kap ljubavi koje se sastaju svakog utorka u mjesecu ističe Ines Petek, ne misli stati na postavljanju jedne klupice u općini te u skorijoj budućnosti planira realizirati još neke druge projekte, koji će, uvjerena je, Ines, na dobrobit svih, mnoge ugodno iznenaditi. Za kraj dodaje, da nema ljepše nagrade od osmijeha beba kad se privije uz majku i krene dojiti.

Hum na Sutli, nije jedino mjesto u krapinsko-zagorskoj županiji koje se može pohvaliti klupom za dojilje. Naime, i u gradu Krapini osvanula je jedna, također u sklopu projekta Dojenje je "in."Možda će te zanimati

Image
LJUBAV JE PRED VRATIMA

SRETNA 2024.- Horoskopski znakovi koji će pronaći ljubav do kraja ove godine

Image
PROSINAC U KINO DVORANA

Beyoncé, Maria Callas, Orašar i filmski doček nove godine – čarolija ovog prosinca u Cinestaru!