Najteži posao na svijetu

Jedna mama je potaknula vječnu raspravu: 'Ne, porodiljni dopust nije godišnji odmor!'

Mnogi ljudi smatraju kako se žene tijekom porodiljnog dopusta doma odmaraju - jer ipak ne moraju svaki dan odlaziti na posao. No, ovo je golema zabluda koju treba raskrinkati - i upravo je to učinila jedna majka

profimedia-0396493823.jpg
Foto: profimedia.hr

Neke žene prije i tijekom trudnoće žive u iluziji kako će jednom kad otvore taj dugo isčekivani porodiljni moći napokon uživati u vremenu za sebe i dobro se odmoriti - no već u prvi danima nakon što stignu kući iz rodilišta stvarnost će ih otrijezniti.

Image

Bušenje ušiju malim bebama opet je top tema na društvenim mrežama

Vrijeme provedeno s bebom je istovremeno mnogima najljepše, ali i najteže životno razdoblje. Dani tijekom porodiljnog s jedne su strane ispunjeni maženjem i igrom s djetetom, ali s druge strane tu je i mijenjanje pelene za pelenom, neprospavane noći, puno nereda, brige i straha.

Image
Foto: Pexels

Biti novopečeni roditelj izazovno je iskustvo koje će nas iscrpiti i fizički i psihički. Onaj tko kaže da je porodiljni dopust isto što i neplaćeni godišnji odmor, doista ne zna o čemu govori.

O ovom je problemu progovorila Anna Whitehouse novinarka i autorica iz Ujedinjenog Kraljevstva. Na svom LinkedIn profilu opisala je kako ona doživljava porodiljni dopust:

Image
Foto: Pexels

"Porodiljni ili očinski dopust nisu praznici. To nije ugodna pauza, niti je slobodno vrijeme. To je opojni koktel iščekivanja, očekivanja, početaka i preživljavanja. To je vraćanje sebe na tvorničke postavke i navigiranje između začepljenih mliječni kanalića, šavova i krvavih plahta te manijakalnog guglanja iza spuštenih roleta. Vi ste potrebni. Potrebni ste svakog trenutka - ako ne fizički, onda mentalno. To je posao. Bez bolovanja. Bez pravedne plaće. To je najprivilegiranija pozicija na svijetu, ali morate uložiti svaki dio sebe. To je i najčišća sreća. To je najveći kontrast. To je život u svom najčišćem, najružnijem, zapanjujuće lijepom obliku, koji stavlja druge iznad vaše gladi, iznad vaše iscrpljenosti, iznad vaših potreba. Odgaja sljedeću generaciju."

Image
Foto: Pexels

Objava ove majke ubrzo se proširila društvenim mrežama jer su se očito mnogi mogli poistovjetiti s njezinim iskrenim riječima. Jesi li i ti prošla kroz takvo iskustvo? Jesi li imala osjećaj da tvoja okolina misli kako odmaraš na porodiljnom?

POGLEDAJ VIDEO: Kako negativan samogovor utječe na dijete