Kada beba odbija hranjenje na bočicu budite ustrajni i strpljivi

Brojna djeca odbijaju hranjenje na bočicu i tako dovode roditelje do ludila. Roditelji iskušavaju različite načine ne bi li djecu potaknuli na prihvaćanje bočice.

53109e979dce7

No, prije svega, najvažnije je zadržati smirenost, jer djeca osjećaju vašu nervozu i zabrinutost koja bi mogla samo dodatno potaknuti njihovo odbijanje.

Osim vaše smirenosti, djetetu pripremite opuštajuće okruženje prije hranjenja. Imajte na umu da i odrasli kad jedu vole boraviti u opuštenoj i ugodnoj atmosferi, a tako je i s djecom.

Kako bi potaknuli dijete da lakše počne jesti pričekajte da iskaže znakove gladi, no nemojte pretjerivati i čekati dok ne postane izrazito gladno, jer to bi moglo izazvati kontraefekt i učiniti dijete u potpunosti razdražljivim i neraspoloženim za hranjenje. Kad je dovoljno gladno, dijete će dovoljno obraćati pozornost na vas i hranjenje.

Potrebno je i obratiti pozornost na ispravan položaj djetetova tijela za vrijeme hranjenja i jedan je to od ključnih faktora za uspješno hranjenje. Najbolji položaj hranjenja je držanje djeteta u polusjedećem položaju u krilu, a pritom ga pridržavati rukom. Važno je da su djetetova glava, vrat i tijelo u jednoj liniji.

Kako bi potaknuli sisanje iz bočice oslonite se na bebin instinkt sisanja.

Nježno dodirnite bebine usnice vrškom bočice. Vrh bočice stavite u bebina usta i dudicu smjestite na vrh bebina jezika. Beba bi instinktivno trebala povući sadržaj bočice, no ako odmah ne savlada tehniku ne odustajte, jer ipak uči nešto novo i potrebno joj je vremena da shvati što joj je činiti.

Ako beba odbija dudicu bočice nije vrijeme za paniku jer bebe znaju odbaciti nekoliko dudica prije nego pronađu onu koja im najviše odgovara. Možda ćete morati isprobati i više vrsta i oblika dudica prije one odgovarajuće. Ako vaša beba koristi dudu varalicu, pokušajte koristiti i dudicu sličnog oblika na bočici.

Mnoge bebe, posebno one koje su bile dojene, u početku mogu biti izrazito negativno nastrojene prema bočici i novom načinu hranjenja. Osim toga, ako ih majka sad hrani i na bočicu, kod beba to može izazvati zbunjenost jer bebe majčin miris ili glas povezuju s drugom vrstom hranjenja pa bočicu mogu odbijati iako je zapravo ne smatraju nepoželjnom. Stoga, za bebu je u početcima hranjenja bočicom poželjnije da je hrani tata ili drugi član obitelji dok ne stekne naviku na drugačiji način hranjenja.

Koliko god vas beba namučila odbijanjem ne odustaje olako. Možda će trebati i nekoliko dana ili tjedana prije nego beba u potpunosti prihvati novi način hranjenja. No, ako primijetite da vaša beba gubi na težini i odbijanje bočice se nastavi, svakako potražite pomoć liječnika specijalista.

Kao što smo već spomenuli, najvažnije je ostati smiren i ne dopustiti da vas dijete izbaci iz takta. Neprihvaćanje hranjenja putem bočice česti je problem roditelja. Iako zna biti frustrirajuće i za roditelje i za dijete, dajte vremena i sebi i djetetu da se navikne na novu situaciju, a s vremenom će zasigurno sve sjesti na svoje mjesto, a i vi i dijete ćete zaboraviti sve probleme s kojima ste se u počecima suočavali.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.