Manje je više

Iznenađenje ili ne? Studija otkrila zašto su djeca sretnija s manje igračaka

I mali i veliki napreduju kada ih stvari ne opterećuju, a u prilog tome govori i jedno istraživanje koje objašnajva zašto su djeca zapravo sretnija s manje igračaka

pexels-tatiana-syrikova-3933025.jpg
Foto: Pexels

Novi roditelji nerijetko padnu u zamku konstantnog kupovanja novih igračaka za koje se nadaju da će potaknuti um njihovog djeteta - ili ga barem zaokupiti dok oni obavljaju neke druge obaveze. No ono što mnogi od njih shvate nakon nekog vremena je da što više igračaka djeca dobivaju, to manje ih igračke zanimaju.

Image
Roditeljske metode

Znaš li što je 'lijeno roditeljstvo'? Recept za sretnu i odgovornu djecu

I nisu uopće u krivu: naime, prema jednoj studiji, mališani se igraju duže i sretniji su kad imaju manje igračaka. Još bolje, istraživači kažu da manje igračaka znači više mogućnosti za kreativnost, maštu i razvoj vještina.

Za studiju koja je objavljena u znanstvenom časopisu Infant Behavior and Development, istraživači sa Sveučilišta u Toledu smjestili su djecu mlađu od tri godine u sobe s 4 ili 16 igračaka. Dok su istraživači promatrali navike igre, primijetili su da su mališani s četiri igračke angažirani "u duljim razdobljima igre s jednom igračkom, što im je omogućilo bolji fokus za istraživanje i kreativniju igru".

shimmer fallback

Čak i ako tvoje dijete već ima puno i previše igračaka, istraživači kažu da bi moglo pomoći da se opcije jednostavno smanje. To, kažu, pruža "mogućnosti za novitete bez stvaranja smetnji zbog prevelikog broja igračaka".

Dakle, jednostavno smanji broj igračaka: ostavi ih tek nekoliko, a ostale ili pospremi ili proslijedi dalje (zasigurno možeš usrećiti brojne klince) i umjesto pretrpanog dnevnog boravka s košarama dugo zanemarenih igračaka, tvoje dijete će sada imati izbor od nekoliko knjiga i igračaka. Kad vidiš da bilo koja od njih neko vrijeme ostaje netaknuta, zamijeni je za nešto novo. I naravno - prati rezultate.

Ako ima istine u ovom istraživanju, tvoje dijete bi trebalo biti sretnije, tvoj novčanik bi trebao biti sretniji, a i ti bi trebala u miru moći pripremiti večeru dok se dijete zainteresirano igra.

shimmer fallback

Kad počneš shvaćati čaroliju u smanjivanju igračaka, sljedeći logičan korak je primijeniti je na druga područja svog života. Ako su mališani sretniji s četiri mogućnosti tijekom igranja, ne misliš li da bi se i sama isto osjećala i pri odijevanju? Ili kad odlučuješ što pripremiti za večeru?

Kao što je nevjerojatna Allie Casazza rekla u svom eseju "Kako je oslobađanje od stvari spasilo njihovo djetinjstvo", i roditelji i djeca napreduju kada ih stvari ne opterećuju:

    Znanost dokazuje da su djeca sretnija s manje igračaka. A vjerojatno ćeš i ti biti.

    Pratite nas
    2023. Sva prava pridržana.