Edukatorica Iva Brčić savjetuje kako djeci olakšati život tijekom izolacije zbog koronavirusa

Mnogi se pitaju kako što lakše prebroditi ovu krizu i s djecom svakodnevno odrađivati školske zadatke

Edukatorica Iva Brčić savjetuje kako djeci olakšati život tijekom izolacije zbog koronavirusa

Puno ljudi zbog koronavirsua radi od kuće ili ima drukčije radno vrijeme, a djeca sada ostaju u kući pa organizacija obiteljskog života i rasporeda može biti itekakav izazov. Evo par savjeta koji će vam pomoći da sve bude lakše i jednostavnije. 

Dogovorite se oko dnevnog rasporeda. Objasnite novonastalu situaciju i što se od svih ukućana očekuje. Odgovornost oko dogovora i obavljanja obaveza (dječjih) preusmjerite na dijete. Djeca vrlo ozbiljno shvaćaju svoju odgovornost i istinski će se potruditi da naprave na što na su se obvezali. Naravno, sve prilagodite dobi djeteta i obiteljskom rasporedu i situaciji.

Image

Psihologinja Ana Čerenšek o panici, strahu i kako organizirati život za vrijeme koronavirusa

Dogovorite se oko kućanskih zadataka. Neka naprave one koji su uskladu s njihovim mogućnostima. Puno lakše će odraditi ono što sami izaberu nego što im je nametnuto. Suzdržite se od toga da nakon djeteta idete popravljati učinjeno ako baš nije napravljeno onako kako bi trebalo biti. Tako mu samo šaljete poruku da nije dovoljno dobro ili sposobno. 

  • Nakon buđenja svatko sprema svoj krevet. Zajedno radite doručak.
  • Roditelji rade ono što moraju za svoj posao/dijete sluša online školu i obavlja školske zadatke.
  • Roditelji rade ručak. Zajedno slažete suđe u perilicu. 
  • Igra. Dijete sprema igračke nakon igre.
  • Zajedno radite večeru


Učenje i ispunjavanje školskih obaveza će biti zanimljivije ako tome pristupite kroz igru. Neka budu vaši učitelji i neka vam objašnjavaju ono što uče. Pravite se da ne znate ili baš ne razumijete ono što uče. Djeca vole pokazivati svoje znanje.

Ograničite konzumaciju slatkiša i gotove hrane. U njima ima puno šećera, raznih aditiva i boja koji izazivaju hiperaktivnost, poremećaje pažnje i negativne promjene u ponašanju.

Video igre i gledanje zabavnog sadržaja nemojte zabranjivati, već ograničite ako je moguće na oko sat vremena na dan (koristite alarm kako bi im označili kraj). Sve što traje duže, previše stimulira djecu i teže ih je maknuti od ekrana. Uostalom, djeca bi trebala provesti onoliko vremena na otvorenom koliko su provela pred ekranima kako bi se neutralizirao negativni učinak i omogućilo im se da izbace višak energije i adrenalina. Ako neće imati tu priliku ovih dana, to znači da će svoju energiju izbacivati u četiri zida - ispadi bijesa, agresivnost, kršenje granica. A to ni jedan roditelj baš ne želi.

shimmer fallback(Foto: Pixabay)

Osigurajte posebno obiteljsko vrijeme svaki dan. To je vrijeme bez malih ekrana i može trajati onoliko koliko vi to želite - 5, 10, 60 minuta. Kroz dan, mnogima je pažnja raštrkana na sve strane i ne stignu se istinski posvetiti djeci. A ona to itekako osjete i zbog toga često imaju ispade bijesa, krše granice ili protestiraju. Za vrijeme posebnog vremena možete igrati društvene igre, zajedno kuhati, pričati priče, čitati knjige, zajedno vježbati i sl..

Iva Brčić, mag.soc/phil., je praktičar terapijskih vještina i tehnika Instituta D.O.M. i europske krovne udruge za dječju i adolescentnu psihoterapiju, The Happiest Baby edukatorica. Mama je devetogodišnjaka na kojem je isprobala sve tehnike dr. Karpa i kada je vidjela kako odlično funkcioniraju, odlučila je pomoći i drugim roditeljima. Kroz svoj rad pomaže roditeljima u baby handlingu i odgoju. Već godinama provodi edukaciju roditelja o odgoju i o nenasilnoj komunikaciji s djecom, te s djecom provodi radionice Reci NE bullyingu koje im pomažu u socijalizaciji i razvoju emocionalne inteligencije. Surađuje s Učiteljskom akademijom, Dramskom Akademijom i Fakultetom političkih znanosti, te vrtićima i školama na kojima održava predavanja na temu odgoja, prevencije obiteljskog i međuvršnjačkog nasilja, utjecaja medija.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.