Što kaže znanost?

8 znakova po kojima možeš prepoznati nosiš li djevojčicu ili dječaka

Iako je najvažnije da se dijete rodi zdravo, ako te zanima nosiš li dječaka ili djevojčicu, obrati pažnju na neke od ovih osam znakova koji ti mogu dati odgovor

trudnoca-spol.jpg
Foto: Unsplash

Hoće li biti dječak ili djevojčica? I dok će se većina budućih roditelja složiti da spol nije toliko važan, već da je najvažnije da se dijete rodi zdravo, postoji nekoliko znanstveno potkrijepljenih znakova koji bi ti mogli otkriti nosiš li djevojčicu ili dječaka.

Image
Novi život

Trudna si? Evo nekoliko zabavnih činjenica o svakom tromjesečju

Zasigurno je jako zabavno nagađati kada si trudna, ali sigurno si se barem jednom zapitala postoji li išta, osim neinvazivnog prenatalnog testiranja i prenatalnih dijagnostičkih testova kao što su CVS i amniocenteza, što ti može otkriti spol tvoje buduće bebe. Ako je vjerovati istraživanjima, postoji.

Postoje istraživanja koja daju neke tragove koji mogu ukazati na to kojeg je spola beba koju nosiš, pa ako si trudna i pitaš se hoćeš li roditi dječaka ili djevojčicu, obrati pažnju na neke od ovih znakova.

Image

Znakovi da možda nosiš djevojčicu

Patiš od trudničke hiperemeze

Većina budućih mama iskusi neki oblik jutarnjih mučnina dok su trudne. Ali nekim je majkama puno gore jer pate od teške mučnine i povraćanja, što je stanje poznato kao trudnička hiperemeza. A neka su istraživanja otkrila da žene koje su trudne s djevojčicama imaju veću vjerojatnost da će doživjeti mučninu i povraćati tijekom trudnoće. Ovi su nalazi bili još jače povezani sa ženama koje pate od teških oblika jutarnjih mučnina. Istraživači vjeruju da je uzrok hormon trudnoće hCG, a njega više proizvode ženski fetusi nego muški.

Postala si jako zaboravna

Iz nepoznatih razloga, neka istraživanja sugeriraju da žene koje rađaju djevojčice imaju slabije rezultate u testovima pamćenja - posebno u područjima slušanja, računalnih vještina i vizualizacije - u usporedbi s majkama koje nose dječake. Dakle, sljedeći put kada se ne budeš mogli sjetiti gdje si stavila ključeve od automobila, možda je tome kriva djevojčica koju nosiš.

Image
Foto: Unsplash

Pod velikim si stresom

Što si bila pod većim stresom kada si začela, veća je vjerojatnost da ćeš imati djevojčicu, kažu istraživači. To je zato što su djevojčice možda manje osjetljive na nepovoljne uvjete u maternici nego dječaci. Jedna mala studija iz 2019., na primjer, otkrila je da buduće mame koje su izjavile da su doživjele fizički i psihički stres imaju veću vjerojatnost da će roditi kćeri.

Tvoja je beba okrenuta na zadak

Jesi li trudna više od 32 tjedna, a tvoja beba još uvijek tvrdoglavo gleda odozdo prema gore, s glavom gore? To je možda znak da je u pitanju djevojčica. Studija iz 2015. godine o svim porodima beba koje su bile okrenute na zadak u Mađarskoj između 1996. i 2011. otkrila je da postoji znatno veća vjerojatnost da će bebe okrenute na zadak biti djevojčice nego dječaci.

Znakovi da možda nosiš dječaka

U vrijeme začeća jela si visokokaloričnu hranu

Jedno je istraživanje pokazalo da visokokalorična prehrana u vrijeme začeća i redoviti doručak mogu malo povećati šanse da ćeš roditi dječaka. Istraživači su otkrili da je 56 posto žena s najvećim unosom kalorija u vrijeme začeća rodilo dječake, u usporedbi s 45 posto žena s najnižim unosom kalorija. Evolucijsko razmišljanje kaže da je sinovima potrebno više resursa, odnosno više kalorija nego kćerima, pa bi kaloričnija prehrana pogodovala budućim dječacima.

Jedeš više tijekom trudnoće

Hoće li biti dječak ili djevojčica? Tvoj apetit ti to može otkriti. Jedna studija pratila je prehranu budućih mama i otkrila da su žene koje su bile trudne s dječacima unosile oko 10 posto više kalorija od onih koje su bile trudne s djevojčicama. Zašto veći apetit? Istraživači sumnjaju da bi testosteron koji luče muški fetusi mogao svojim majkama slati signal da jedu više. I to bi moglo objasniti zašto su dječaci obično veći pri rođenju od djevojčica.

Image
Foto: Unsplash

Više ne voliš svoju omiljenu hranu

Imaš averziju prema hrani - čak i prema onoj koja ti je bila omiljena? Istraživači kažu da što trudnica osjeća više gađenja prema hrani, to je vjerojatnije da je trudna s dječakom. Razlog? Averzije su povezane s načinom na koji ženski imunološki sustav funkcionira dok pokušava zaštititi svoj rastući fetus. Gadljivost je, kažu istraživači, osmišljena kako bi zaštitila posebno ranjiv muški fetus tako što će trudnicu tjerati da se drži podalje hrane koja bi potencijalno mogla biti loša.

Razvila si gestacijski dijabetes

Neka su istraživanja otkrila da buduće mame koje su trudne sa sinovima imaju veću vjerojatnost da će razviti gestacijski dijabetes - stanje trudnoće koje karakterizira viša razina glukoze u krvi od normalne - nego buduće mame koje su trudne s kćerima. Istraživači nisu sigurni zašto dječački fetus dovodi do većih metaboličkih promjena povezanih s trudnoćom nego ženski fetus, ali čini se da su ova otkrića potkrijepljena u više od jedne studije.