Novi život

Trudna si? Evo nekoliko zabavnih činjenica o svakom tromjesečju

Trudnoća je posebno vrijeme u životu svake žene, a neke stvari koje se događaju u tom periodu su nevjerojatno zanimljive

alicia-petresc-c3KZP4azG6g-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Trudnoća je potpuno čarobno, ali i vrlo neobično vrijeme u životu svake mame. Vrijeme najslađeg iščekivanja, promjena, ali i strahova. Žensko tijelo prirodno je programirano da u sebi može stvoriti i očuvati novi život, a ipak tijekom svakog tromjesečja događaju se iznenađujuće i pomalo neobične stvari. Jesi li znala da beba u trbuhu može osjećati okus hrane koju mama jede?

Image
Kažu znanstvenici

Trudnoća se razlikuje u 20-ima i 30-ima, a evo i kako

Svaka žena na poseban način prolazi emocionalne i fizičke promjene, ali većina žena prolazi one rane simptome trudnoće poput jutarnje mučnine, osjetljivost na mirise i slično. Srećom, većina tih stvari nestaje u drugom tromjesečju. Donosimo ti neke zanimljive činjenice o tome kako novi život utječe na žensko tijelo i kratak pregled prema tromjesečjima.

Zanimljive činjenice o prvom tromjesečju trudnoće

Njuh postaje osjetljiv: Na početku trudnoće miris tvog omiljenog losiona mogao bi ti biti mučan ili možda nećeš moći podnijeti miris omekšivača ili kave. Biološki gledano, vjeruje se da je ova promjena način na koji trudnice izbjegavaju uzimanje potencijalno nesigurne hrane, a tijelo želi osigurati čist i siguran okoliš za bebu.

Prstići se razvijaju: Do kraja prvog tromjesečja odnosno prvih 12 tjedana trudnoće, beba je još uvijek jako mala (dugačka oko 2,5 centimetra), ali su joj se prsti na rukama i nogama već formirali.

Image
Foto: Unsplash

Noć i dan: U prvom tromjesečju noću možeš izgledati trudno (mali trbuščić), a zatim se opet probuditi i izgledati kao da nisi trudna. Hormonske promjene tijekom trudnoće usporavaju probavu što često dovodi do plinova i nadutosti. Ta je nadutost odgovorna za izbočeni donji dio trbuha koji mnoge trudnice imaju svaku večer tijekom prvog tromjesečja. Možda ćeš misliti da se s tijelom događa nešto čudno? No, vjerojatno se radi samo o probavi, piše Motherly.

Zanimljive činjenice o drugom tromjesečju trudnoće

Beba raste: O bebinoj probavi i punoj peleni puno ćeš razmišljati kada se rodi, ali sve započinje već u drugom tromjesečju. Do kraja drugog tromjesečja formira se mekonij u bebinim crijevima i strpljivo će čekati kako bi se izbacio od 24 do 48 sati nakon rođenja. Prva dječja stolica (mekonij) je ljepljiva, gusta i jako tamna masa te nema popratni miris.

Zvuk glazbe: Vjerojatno si čula da beba u trbuhu može čuti zvukove iz svoje okoline. Do kraja drugog tromjesečja trudnoće beba počinje reagirati na zvukove i glasove. Studije su pokazale da beba može plakati kao odgovor na te zvukove. Iako ne prave buku, bebe rade različite grimase lica dok plaču u trbuhu.

Image
Foto: Unsplash

Bebin razvoj: Već smo spominjali bebinu probavu i prvu stolicu, a vrlo je zanimljivo i kako se proizvodnja urina događa u prvom tromjesečju. No, na početku drugog tromjesečja proizvodnja urina se prilično povećava. Zanimljivo je da se tekućina unutar maternice koja okružuje bebu, nazvana amnionska tekućina, gotovo u potpunosti sastoji od urina do otprilike 20. tjedna trudnoće. Beba nastavlja gutati, a zatim piškiti tu tekućinu u kontinuiranom ciklusu sve dok se ne rodi.

Zanimljive činjenice o trećem tromjesečju trudnoće

Proizvodnja mlijeka: U ovom periodu iz grudi počinje polako curiti mlijeko! Da i prije rođenja djeteta. Prvo mlijeko poznato je pod imenom kolostrum i počinje curiti i prije nego se beba rodi. Tako tijelo formira put u tijelu kako bi beba mogla jesti kada se rodi.

Štucanje u trbuhu: Bebe mogu štucati tijekom trećeg tromjesečja trudnoće. Štucanje je povezano s kretanjem dijafragme jer beba u ovom periodu počinje vježbati disanje pomicanjem dijafragme. Prilično je slatko zamisliti bebu kako štuca u trbuhu, zar ne? Možda ćeš osjetiti njezino štucanje kao ritmične male udarce po trbuhu.

Stopala rastu: Do kraja trećeg tromjesečja tvoja stopala mogu narasti za jedan broj, a ova promjena može ostati i nakon trudnoće. Smatra se da je povećanje stopala povezano s hormonom relaksinom koji tijelo proizvodi kako bi se olakšao porođaj. Hormon utječe na ligamente po cijelom tijelu, uključujući i one u svodu stopala. Kako se ti ligamenti opuštaju tako se stopala mogu produljiti i spustiti.

Image
Foto: Unsplash