Potrebno ili ne

Brojanje i zbrajanje prije škole? Evo što bi tvoje dijete zapravo trebalo znati

Dok su se starije generacije u vrtiću uglavnom igrale skrivača i lovice, od današnjih klinaca vrtićke dobi očekuje se da znaju brojati pa čak i zbrajati i oduzimati.

pexels-artem-podrez-8087870.jpg
Foto: Pexels

Je li na vrijeme propuzalo, govori li dovoljno riječi, treba li znati brojeve i zbrajati iako ima samo tri godine? Ako imaš dijete sigurno su ti ova pitanja puno puta pala na pamet. Naša djeca bitno se razlikuju od naših mama i baka. Moderno vrijeme sa sobom je donijelo nove izazove, ali i beneficije. S jedne strane od djece se očekuje puno više konkretnog znanja, no s druge strane, ponuđeno im je puno više edukativnih alata koji razvijaju njihove sposobnosti od najranije dobi.

I dok su se starije generacije u vrtiću uglavnom igrale skrivača i lovice, od današnjih klinaca vrtićke dobi očekuje se da znaju brojati pa čak i zbrajati i oduzimati. Iako su brojevi gradivo nižih razreda osnovne škole, ova znanja danas se uglavnom usvajaju puno ranije. Upravo je učenje i prepoznavanje brojeva jedna od velikih prekretnica u djetetovom razvoju .

Image
Puna duboke simbolike

Djeca cvijeća: Najljepša dječja imena inspirirana mirisnim pupoljcima

Treba li znati brojati prije škole?

Mnogi svjetski znanstvenici zaključili su da smo rođeni sa sposobnošću rješavanja matematičkih problema. Promatrajući svijet oko sebe, primjerice identificirajući oblike koji ih okružuju, djeca nadograđuju već stečena znanja i razvijaju matematičke sposobnosti. Današnje digitalno doba omogućilo im je mnoge edukativne igre i aplikacije kojima djeca brzo i jednostavno savladavaju jednostavne matematičke probleme.

Jedan od načina kako naučiti dijete o brojevima je i uz vježbenicu Kockić – Učimo brojeve. Druga je to vježbenica iz kolekcije Kockić na zadatku, a u prvoj smo učili slova. Ovo zabavno i poučno izdanje za najmlađe dostupno je u Tisku, HP, iNovine i knjižari Menart po cijeni od 29,90kn.

shimmer fallback

Evo što bi tvoje dijete trebalo moći s obzirom na njegov uzrast.

Do godinu dana

Tvoja beba razumije jednostavne uzročno-posljedične veze i počinje razlikovati veličine. Ako mu pokažeš dva različita oblika prepoznat će koji je koji. Primjerice, zna koja je velika, a koja mala lopta. Osim toga, počinje predviđati događaje- ako se otvaraju vrata od prostorije, zna da mama dolazi.

shimmer fallback

Od godine do dvije

Tvoje dijete sada razumije pojam 'koliko'. Ako svog mališana pitaš koliko ima godina vrlo vjerojatno će prstićima pokazati točnu brojku. Ni spajanje oblika više nije izazov. Zna se da trokut ide u trokut. U ovoj razvojnoj fazi počinju shvaćati što je ispred a što iza. Ako svom dvogodišnjaku kažeš da se autić nalazi iza njega, razumjet će i okrenuti se da bi ga dosegnuo. Ovo je pravo vrijeme za igre i pjesmice s brojevima, zato mame i tate, ako niste do sada, počnite pjevati.

shimmer fallback

Vrtićka grupa

Od treće do četvrte godine tvoje dijete već uvelike prepoznaje oblike koji se nlaze u njegovoj okolini. Percipira težinu i veličinu predmeta i razvrstava oblike po bojama. Što se brojeva tiče, mališan sada broji do 20 i može povezati brojku '2' s nazivom 'dva'.

shimmer fallback

U dobi od pet godina

Ovo je godina velikog matematičkog napretka kod tvog mališana. Tvoj petogodišnjak samostalno prebrojava prstiće jedne ruke. Vrijeme je za ozbiljnije crtanje! Uzmite olovke i bojice u ruke jer je tvoje dijete sada sposobno nacrtati simetrične oblike. Izmišljaj igre koje imaju složenije zadatke jer tvoje će ih dijete sada savladavati bez muke.

shimmer fallback

Prvi razred

Počela je škola! Matematičke sposobnosti tvog mališana sada su na zavidnoj razini. Bez problema broji do sto, razlikuje 2D i 3D oblike. Pisanje brojki od jedan do sto više nije izazov, a jednako uspješno zna ispisati riječima one do dvadeset.

shimmer fallback

Osam i devet godina

U ovoj dobi sa svojim djetetom možeš rješavati brojne jednostavne matematičke zadatke. Uzmite kockice u ruke i zajedno ih zbrajate i oduzimajte. Neki su već zainteresirani i za množenje i dijeljenje, a većina njih uspješno je savladala plaćanje novcem u trgovini. Papir i olovka i dalje ti može biti glavni alat za igru jer bi sada tvoje dijete moglo riješavati jednostavne matematičke zadatke.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.