Dječji svijet

Srce prepoznaje: Bebe razlikuju zagrljaj roditelja i nepoznatih ljudi

Svaka mama zna što za nju znači kada zagrli svoje dijete, ali jesi li se ikada zapitala kako se osjeća beba? Znaju li bebe što znači zagrljaj?

profimedia-0295981938.jpg
Foto: Profimedia.hr

Zagrljaji su univerzalni, puni nježnosti, ali su individualni za ljude koji ih daju i primaju. Svaka beba prepoznaje zagrljaj svojih roditelja. Jezik ljubavi bez riječi, ispunjava iskonsku potrebu da pripadamo i budemo sigurni, taj zagrljaj oboje čini sretnijima stvarajući snažnu vezu.

Image
Dolazak na svijet

Najslađa bića: U koje doba dana se bebe najčešće rađaju?

Bebe znaju tko ih drži

Zagrljaj za bebu ima posebno opuštajući učinak, a osjećaju vrstu zagrljaja i tko ih grli. Mjereći otkucaje srca, istraživači sa Sveučilišta Toho u Tokiju proučavali su djecu do godinu dana i uspjeli utvrditi da beba zna razliku između zagrljaja koji je mekani i ugodni zbog kojih osjećaju olakšanje, udobnost i naklonost nasuprot tome kada ih se drži za hranjenje ili ih se nosi.

Istraživači su također uspjeli utvrditi da beba zna razliku između onoga tko ih drži - roditelja ili neznanca. Podaci prikupljeni u ovoj studiji pomogli da se shvati kako malene bebe doživljavaju veliki svijet.

Kako zagrljaji opuštaju bebu?

Autonomni živčani sustav podijeljen u dvije grane koje rade na suprotne načine kako bi regulirale mnoge funkcije i dijelove našeg tijela. Simpatički živčani sustav zaštitni je i evolucijski - priprema tijelo za "borbu ili bijeg" tijekom potencijalno opasne ili stresne situacije, između ostalog povećavajući puls i disanje. Parasimpatički živčani sustav obnavlja i smiruje - u osnovi radi suprotno, smiruje disanje i otkucaje srca. Puls se može povećati ili smanjiti, ovisno o tome koji dio sustava je aktiviran, piše Motherly.

Bebe mogu razlikovati između mekog ili čvrstog zagrljaja ili samo kada ih netko drži jer imaju receptore na koži od sedmog tjedna u maternici, što im omogućuje da osjete razlike u pritisku. Zagrljaji mogu povećati ili smanjiti puls bebe, ovisno o tome koliko su stare, tko ih grli i kakav zagrljaj dobivaju - sve to stimulira živčani sustav.

Image
Foto: Profimedia.hr

Mamin zagrljaj opušta

Mamin zagrljaj kod beba starijih od četiri mjeseca potiče sazrijevanje živčanog sustava, te smanjuje njihov puls i opušta ih. S druge strane, zagrljaj neznanca može im povećati broj otkucaja srca, vjerojatno zbog stresa jer ih drže neka nova osoba i onda se aktivira živčani sustav. No, kod beba mlađih od četiri mjeseca zagrljaji nisu nužno opuštajući. Iako novorođenčad razlikuje lice mame i neznanca i tko ih grli, njihov živčani sustav još se nije razvio pa se još ne mogu u potpunosti smiriti.

Kada roditelji grle bebu smanjuju se otkucaji srca, ali ti zagrljaji pomažu da se lakše razvija bebin mozak jer osigurava zdrav emocionalni i kognitivni razvoj koji postavlja temelje za čvršće odnose kasnije u životu. Osim toga, grljenje pomaže djetetu da bude zdravije. Opušta se i smanjuje se razina hormona stresa koji može oslabiti živčani sustav.