Dolazak na svijet

Najslađa bića: U koje doba dana se bebe najčešće rađaju?

Dolazak bebe na svijet najveći je događaj u životima roditelja, a istraživanja kažu da bebe najčešće stižu u određeno doba noći

adam-szabo-CUbU0_K2FpM-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Što se tiče dolaska bebe na svijet puno toga je još uvijek nepoznanica iako znanost svaki dan otkriva nove stvari. No, znanstvenici i dalje intenzivno rade kako bi otkrili nove činjenice, pa su tako proučavali u koje doba dana se bebe najčešće rađaju.

Image
Zvučna ženska imena

Kratka i slatka: 50 posebnih imena za djevojčice do četiri slova

Prema istraživanju sa Sveučilišta u Londonu samo 28,5 posto beba rođeno je između 9 i 17 sati. Kako pokazuju brojevi većina beba se rađa u kasnim večernjim ili rano jutarnjim satima. Prvo ovakvo istraživanje objavljeno u časopisu PLOS ONE utvrdilo je da se nevjerojatnih 71,5 posto porođaja događa vikendom i praznicima ili između 17 sati i 9 sati vikendom.

Da bi dobili ove rezultate, istraživači su analizirali više od 5 milijuna porođaja koji su se dogodili u Engleskoj između 2005. i 2014. godine. Kada je riječ o prirodnim porođajima, koji su činili nešto više od polovice rođenih obuhvaćenih ovom studijom, većina se dogodila između 1 i 6:59 ujutro, a vrhunac je oko 4 sata ujutro.

Za žene čiji je porod bio induciran (oko jedne petine porođaja), vrijeme je bilo malo drugačije. Većina se tih beba obično rađa oko ponoći između utorka i subote.

shimmer fallback

"Dugogodišnje iskustvo i istraživanja iz drugih područja pokazali su da se rođenje djece bez intervencije najčešće događa noću ili u ranim jutarnjim satima. Ovo je možda dio naše evolucijske baštine. Naši preci živjeli su u skupinama koje su bile aktivne i odvojene tijekom dana, a okupljale su se noću kako bi se odmarale. Tako su porođaji tijekom noći mami i novorođenčetu vjerojatno pružali određenu zaštitu", objasnio je voditelj istraživanja Peter Martin.

No, jedna je stvar iznenadila cijeli istraživački tim, bez obzira o kakvom se porođaju radi, čini se da se većina beba ne želi roditi na Božić ili dan poslije. "Planirani carski rezovi većinom se ne zakazuju praznicima, ali nismo mogli shvatiti zašto nema puno prirodnih porođaja na Božić ili dan kasnije. Više liječničkih intervencija u danima prije Božića moglo bi biti objašnjenje, ali još uvijek nema dovoljno istraživanja", kaže dalje Martin.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.