"Veselo" treće tromjesečje

Baby brain nije izmišljotina - kako trudnoća utječe na tvoj mozak

Nakon jutarnjih mučnina, nekontroliranih provala plača i neutažive želje za krastavcima premazanim kikiriki maslacom, slijedi nova uzbudljiva faza trudnoće - magla u glavi i glava u magli

couple-1812777_960_720.jpg
Foto: Pixabay

Zaboravila si na termin kod zubara, otišla si u trgovinu po mlijeko i vratila se s punim vrećicama - samo bez mlijeka, srela si poznanicu na cesti - i nikako se ne možeš sjetiti kako se zove… Uskoro ćeš postati mama i čini ti se da se, kako raste tvoj trbuh, smanjuje tvoj mozak. Ima nešto u tome, naime mozak se doduše ne smanjuje, ali postaje drugačiji - to je ono što si primijetila, kao i svi oko tebe. O čemu je riječ? Pojava koju osjećaš doista postoji i ima i naziv: baby brain. To je fenomenu koji neke žene dožive u trećem tromjesečju trudnoće - a opisuju ga kao maglu u glavi te nemogućnost bistrog razmišljanja i planiranja.

Iako se neko vrijeme spekuliralo je li baby brain stvaran- ili ga žene samo umišljaju, prije nekoliko je godina jedna australska studija napokon potvrdila - baby mozak ne samo da postoji, nego je i mjerljiv po intenzitetu. Znanstvenici s Deakin Univerziteta u svoje su istraživanje uključili 1200 žena i došli su do zaključka kako su kognitivne sposobnosti trudnica slabije u odnosu na ostalu populaciju. No, zanimljivo je kako se ovo odnosi isključivo na posljednja tri mjeseca pred porod.

U svakodnevnom životu, baby brain se najviše očituje u blagoj zaboravnosti - nije da ćeš zaboraviti da imaš psa, ali bi ga mogla zaboraviti odvesti u šetnju.

Ali zašto, pitaš se. Je li ovo neka suluda igra prirode s tvojom glavom? Nipošto, baby brain je zapravo nešto prilično praktično. Naime, smatra se kako je ovo način na koji se događa određeno "preslagivanje" u mozgu buduće mame - njezin mozak tako stvara neke nove veze kako bi se mogao fokusirati na ono što mu postaje prioritet - briga o novorođenčetu. Dakle, iako zvuči kao samo još jedan dosadna nuspojava trudnoće, priroda je zapravo imala dobar razlog za ovo.

Image
Zanimljivosti o bebama

15 čudesnih stvari o novorođenim bebama koje vjerojatno nisi znala

Srećom, baby brain ne utječe puno na radnu učinkovitost pa ako si jedna od nabrijanih trudnica koje rade dok ne osjete prve trudove, tvoj pomalo uspavani mozak ne bi ti trebao stvarati veće probleme.

Image
Foto: Pixabay

Dakle, nije tako nepodnošljivo! Uz malo strpljenja drugih članova obitelji, baby brain ne bi trebao rezultirati katastrofom. Najgore što se može dogoditi je zagoreni ručak ili da, recimo, satima tražiš auto jer si zaboravila gdje si ga parkirala. Čekaj, jesi li ga uopće parkirala? Ili si došla javnim prijevozom?

Da, sve to već spada u kategoriju "ljepote majčinstva". I bez brige, tvoj bi se mozak trebao oporaviti - jednog dana. Prema riječima stručnjaka, baby brain može trajati i do dvije nakon poroda - a onda si opet ona stara. Osim naravno, ako nije druga beba na putu.