Djeca jeseni

Amber ili Aurelija - 10 najljepših imena za bebe inspirirana jeseni

Ako brojiš sitno jer je tvoj termin za porođaj već ove jeseni, a još nisi odabrala ime za svog princa ili princezu, potraži inspiraciju u ovim imenima koja podsjećaju na najljepše godišnje doba

profimedia-0353323158.jpg
Foto: profimedia.hr

Beba samo što nije stigla, a ti i tvoj partner još uvijek imate cijelu listu potencijalnih imena i niste sigurni koje odabrati? Ovaj sladak zadatak svakog budućeg roditelja nekad definitivno nije lak – osobito ako ste oboje pomalo neodlučni i ne možete se dogovoriti oko imena koje bi vam se oboma sviđalo. Pa kad je tako, zašto na neki način svoje ime ne bi odabrala sama beba?

Image
Za kraljevski život

Prinčevi i princeze: najljepša imena za bebe inspirirana bajkama

S obzirom na to da će rođendan tvoje kćerkice ili sinčića biti u jesen, bilo bi baš prikladno da njezino ili njegovo ime bude inspirirano ovim veličanstvenim dobom godine. U jesen se priroda pokazuje u svoj svojoj raskoši pa su mnoga imena za jesenje bebe inspirirana upravo prirodom – njezinim intenzivnim bojama i mirisnim plodovima.

Image
Foto: Pexels

Sastavile smo popis najljepših i najzvučnijih imena inspiriranih jesenjom prirodom – evo 5 prijedloga imena za dječake i 5 prijedloga za djevojčice.

POGLEDAJ VIDEO: Znaš li koji je najsigurniji položaj za spavanje kod beba?

Djevojčice

  • Amber - ovo je ime arapskog podrijetla i znači 'dragulj', a odnosi se na jantar, fosiliziranu smolu drveta koja se koristi u izradi nakita. Jantar je specifične žute boje kakva prevladava u jesenskom spektru tonova prirode. Prema drugom izvoru, ime na sanskrtu također ima predivno značenje, naime znači 'nebo'.
  • Aurelija / Aurelia - ime je talijanskog, odnosno latinskog podrijetla i koristi se još iz vremena Rimskog Carstva, a doslovno znači 'zlato', 'zlatna' i 'zlatica.' Ovo je ime nosila majka Julija Cezara pa je nekoć bilo vrlo popularno, a danas se vraća u modu.
  • Dunja - ovo žensko ime opjevano je u mnogim popularnim narodnim pjesmama, a mirisna voćka dunje simbol je jeseni i plodnosti te ima ljekovita svojstva.
  • Rubi / Ruby - ovo je preslatko ime nastalo od najdragocjenijeg dragog kamena rubina koji se naziva i kraljem svih dragulja. Rubin može biti intenzivno i duboko crvene boje te simbolizira ljubav, snagu i životnu strast.
  • Tereza - ovo ime grčkog podrijetla ima nekoliko značenja, a jedno od njih povezano je i s jeseni jer znači 'žetva'. Drugi oblici ovog ženstvenog imena koje se opet vraća u modu su Terezija i Teresa, a izvedeno je i skraćeno ime Tena.
Image
Foto: Pexels

Dječaci

  • Adam - prema Bibliji, Adam je bio prvi čovjek na zemlji, a ovo je moćno i zvučno muško ime nastalo od hebrejske riječi koja znači 'crven' ili 'crvena zemlja' te doslovno znači 'nastao od crvene gline'.
  • Bruno - ovo meko i baršunasto ime dolazi od talijanske i portugalske riječi koja znači 'smeđe'. Ime je vrlo popularno diljem Europe, a također se povezuje s osobinama poput hrabrosti, snage i inteligencije. U srednjem se vijeku ovo ime nerijetko davalo vojnicima i ratnicima.
  • Goran - ovo je muško ime bilo vrlo popularno tijekom sedamdesetih i osamdesetih, a danas ga roditelji rijetko odabiru, što je šteta jer je ovo zvučno ime simbol snage i veličine.
  • Jasen - staro slavensko ime koje danas zvuči retro i postalo je prilično rijetko. Stari su Slaveni štovali stabla jer su vjerovali da su drveća nastanjena dušama njihovih predaka čija je zadaća da ih štite.
  • Ruben - ovo je biblijsko ime, Ruben je bio prvi sin Jakova i Lee. Lea je bila nesretna jer Jakov nije volio nju, nego njezinu sestru, ali se nadala se da će je Jakov zavoljeti zbog toga što mu je rodila prvog sina, Rubena, čije ime znači - “gledajte, sin!” No, po zvučenju ime neodoljivo podsjeća na najvrijedniji dragi kamen, crveni rubin, koji se od pamtivijeka cijenio kao magični kamen i slovio je kao simbol plemstva.
Image
Foto: Pexels