Tvrde stručnjaci

Vrijeme je za bebu? Ovih 7 neobičnih stvari mogu olakšati začeće

Znamo da želiš da se dogodi što prije, ali važno je znati da većini parova treba od pola godine pa do godinu dana da dočekaju sretnu vijest

pexels-klaudia-ekert-9912155.jpg
Foto: Pexels

Odlučili ste proširiti obitelj? Možda pokušavaš zatrudnjeti već neko vrijeme, ali ništa se ne događa i sada već pomalo brineš i razmišljaš o dodatnim pretragama koje bi možda bilo dobro obaviti s obzirom da još nisi ugledala plus. Iako bi bilo dobro da i ti i tvoja bolja polovica preventivno odradite sve preglede (što ne znači da nužno nešto nije u redu) kako biste otklonili sve sumnje i slobodnog uma se posvetili užitku i iščekivanju plusića, to nije nužno.

Image
Kažu znanstvenici

Trudnoća se razlikuje u 20-ima i 30-ima, a evo i kako

Znamo da želiš da se dogodi što prije, ali važno je znati da većini parova treba od pola godine pa do godinu dana da dočekaju sretnu vijest. Suprotno mišljenju da ćeš ostati trudna čim ti muškarac uputi zavodljiv pogled, istina je malo drugačija. Iako ima i onih kojima to uspije, oni su u debeloj manjini. Na primjer, prosječna žena od 30 godina ima svaki mjesec 20 posto šanse da ostane trudna. Naravno, te šanse se smanjuju ili povećavaju ovisno o starosti žene.

Ključ je pogoditi trenutak. Začeće (oplodnja) se događa jednom u ciklusu mjesečnice kada hormoni potaknu oslobađanje jajne stanice iz jajnika. Ovaj proces se događa 24 do 36 sati nakon naglog porasta luteinizirajućeg (LH) hormona čiju koncentraciju možeš izmjeriti LH trakicama ili trakicama za ovulaciju. Spermij može preživjeti i do pet dana pa je preporuka imati odnose nekoliko dana prije i za vrijeme ovulacije. Uz malo sreće, spermij će oploditi jajnu stanicu i kroz desetak dana ugledat ćeš plus na testu.

Image
Foto: Pexels

U svakom slučaju, nemoj se živcirati ako ne uspije odmah. Puno je faktora koji utječu na začeće, ali je puno i onoga što možeš sama napraviti da si povećaš šanse, da nisi ni znala. U nastavku provjeri nekoliko neobičnih stvari koje olakšavaju začeće prema istraživanjima.

Jedi morske plodove

Afrodizijaci su supstance koje stimuliraju seksualne aktivnosti i povećavaju libido. A morski plodovi to definitivno jesu. Ali, osim što će povećati tvoju želju za seksom, redovito konzumiranje ribe i morskih plodova ima i drugih blagodati za tvoj organizam. Prema jednom američkom istraživanju, oni koji su redovito kroz godina dana konzumirali ribu i plodove mora barem jednom tjedno, značajno su povećali šanse za začeće. Visoke razine omega-3 masnih kiselina koje se nalaze u plodovima mora blagotvorno utječu na upale i regulaciju krvnog tlaka što povećava šanse za začeće u prvoj godini i za 92 posto.

Image
Foto: Pexels

Lagane šetnje

Zdravi život preduvjet je za začeće. A i sama znaš da je jedna od bitnijih stavki zdravoga života - tjelovježba. Ako baš i nisi tip koji svaki dan predano ide u teretanu, ne očajavaj. Za početak će biti dovoljno da uzmeš dragog pod ruku i svaki dan nakon posla napraviš krug po kvartu ili još bolje, obližnjem parku ili šumi. Prema istraživanju koje je 2018. objavljeno u specijaliziranom američkom časopisu Human Reproduction, izgleda da čak i deset minuta hodanja svaki dan ima blagotvoran učinak na tvoje reproduktivno zdravlje i bitno povećava šansu da uskoro postaneš sretna trudnica.

Image
Foto: Pexels

Spavanje u potpunom mraku

Potpuni mrak je važan za zdravlje ženskog reproduktivnog sustava. Melatonin je hormon sna kojeg luči hipofiza i ima velik utjecaj na plodnost jer je prirodni antioksidans i kao takav štiti jajnu stanicu. Spavanje u potpunom mraku barem osam sati, može povećati količinu melatonina.

Image
Foto: Pexels

Zaboravi na lubrikant

Ako ti i tvoj partner planirate dijete, zaboravi na lubrikante i prepustite se prirodnom užitku. Lubrikanti su toksični za spermu. Znanstveno je dokazano da bitno smanjuju pokretljivost spermija, a time i šansu za začeće. Ako ti je baš potreban i nikako ne možeš bez, postoje medicinski lubrikanti posebno kreirani za poticanje plodnosti pa preporučujemo da probaš s njima.

Image
Foto: Pexels

Matična mliječ

Ova hranjiva bomba ima toliko blagodati da ih je teško sve nabrojati, a jedna od njih je definitivno blagotvorno djelovanje na reproduktivni sustav žene. Matičnu mliječ proizvode pčele radilice i slobodno je možemo nazvati superhranom jer sadrži vitamine, proteine, šećere, 18 vrsta aminokiselina i jedini je prirodni izvor acetilkolina u čistom obliku (sastojka za razvoj mozga i pamćenje). Zbog matične mliječi matica može preživjeti više od pet godina, dok radilica živi od dva do četiri mjeseca. Ovo pozitivno djelovanje svakodnevnom konzumacijom prenosi se i na čovjeka u čijem organizmu blagotvorno utječe na zdravlje cijelog organizma, a samim time i jajne stanice.

Image
Foto: Pexels

Sezonska prehrana

Generalno, zdravim prehrambenim navikama znatno povećavaš šansu za lakše začeće. Studije su pronašle pozitivne poveznice između konzumacije folne kiseline, vitamina B12 i omega-3 masnih kiselina i plodnosti. Nutritivno izbalansirana prehrana važna je za one koji pokušavaju postati roditelji. Jedi svježe sezonske namirnice i na taj ćeš način svome tijelu osigurati sve potrebne hranjive tvari kako bi i tvoj reproduktivni sustav normalno funkcionirao. Primjerice, ako je zimsko godišnje doba, trudi se da jedeš variva i juhe, tople obroke koji će prirodno ugrijati i okrijepiti tvoj organizam. Ljeti se preporučuje laganija, lako probavljiva hrana bogata vodom kako ne bi dodatno opterećivala tvoj probavni sustav i što lakše ga hidrirala.

Image
Foto: Pexels

Budi pozitivna

Znamo da u danu promijeniš deset raspoloženja, ali probaj generalno biti pozitivna. To nije nešto što će čudotvorno utjecati na tvoju plodnost, ali sigurno ne može odmoći. Znaš onu - u zdravom tijelu, zdrav duh! E, pa funkcionira i obratno. Psihičko zdravlje preduvjet je za ono fizičko. Osvijesti trenutak u kojem živiš, znanstvenici tvrde da to pomaže u rješavanju stresa i frustracija, a to je važan faktor ako pokušavaš zatrudnjeti. Svi se uglavnom fokusiramo na ono što nije dobro i u svemu tome zaboravim da postoji toliko toga predivnog i pozitivnog oko nas, a iščekivanje plusića je definitivno jedna od pozitivnih stvari.

Image
Foto: Pexels