Velika vijest

Budi podrška: Pet načina na koje možeš pomoći trudnoj prijateljici

Prvo i najvažnije, slušaj je i pusti da verbalizira sve svoje osjećaje. Na trenutke će biti sretna, preplašena, zbunjena, a često će mijenjati raspoloženja. Budi uz nju i ako još nije odučila što će učiniti, bez obzira na svoje mišljenje

profimedia-0161394596.jpg
Foto: Profimedia.hr

Stigla je poruka na mobitelu i ugledaš ime svoje prijateljice u kojoj ti je poslala fotografiju s pozitivnim testom trudnoće. Što se događa?! Naravno, odmah ju zoveš i želiš čuti kako se osjeća. Znaš da nije planirala trudnoću i otkrivaš da se osjeća uzbuđeno, ali i preplašeno. Želiš joj pomoći da se osjeća bolje, no zastaneš! Što je najprikladnije reći u takvoj situaciji? Sigurno je da ne želiš povrijediti njezine osjećaje, želiš je samo zagrliti i biti joj najbolja potpora.

Image
Baby boom u društvu

Znanstveno dokazano: Trudnoća može biti 'zarazna' među prijateljicama

Mnoge žene, pogotovo mlade, su se pronašle u ovakvoj situaciji ili nekoj vrlo sličnoj. Prijateljica je podijelila neočekivanu vijest o trudnoći i one nisu bile sigurne što bi trebale reći ili učiniti.

Image

Pa za početak, najbolje je krenuti sa zagrljajem. Tijekom idućih dana, tjedana i mjeseci trebat će ljubav, brigu i podršku. Stoga je uvijek dobro saznati što može pomoći u ovakvoj situaciji i kako žena može biti najbolja potpora svojoj prijateljici.

Slušanje je najvažnije

U većini slučajeva žena na početku treba najviše jednu stvar - osobu koja će ju slušati. Nekoga tko će ju pustiti da procesuira svoje osjećaje. No ti se osjećaji mogu mijenjati iz minute u minutu. Nekada će biti prestrašena i uznemirena. Slušaj je, ali reci joj da se radi o velikoj stvari i da je normalno da ima različite osjećaje. Ponekad će biti sretna. Budi sretna s njom. Neka podijeli sve svoje osjećaje. Slušaj i nemoj se bojati govoriti jer ćeš reći nešto krivo. Neka zna da si njezina prijateljica i da si uz nju.

Image
Foto: Unsplash

Ohrabri je i podrži

Kako bude procesuirala različite informacije i emocije te donosila svoju odluku trebat će nekoga tko će je ohrabriti i podržati ju u njezinim mislima, padovima i usponima. Ovo je jedna od najvećih odluka koju će donijeti u životu i može se osjećati kao da je u tome sama. Vjerojatno ne treba nekoga tko će joj reći što je najbolje za nju i kakvu odluku treba donijeti, ali treba nekoga tko će s njom prolaziti verbalne procese, njezine opcije i emocije, piše Livingwellmedicalclinic.com.

Image
Foto: Unsplash

Budi pozitivna

Dok razgovaraš s njom nemoj zaboraviti da je važno da ostaneš pozitivna. Dok ona razmišlja o svim opcijama - abortus, majčinstvo, usvajanje - nikako ne treba negativnost oko sebe. Čak i ako imaš negativne misle, nikako nemoj reći nešto poput "Ne mogu te zamisliti sada s djetetom" ili "Ne razumijem kako netko uopće može razmišljati o abortusu". Ako kažeš ono što misliš možda ćeš se osjećati boje, ali sigurno nećeš pomoći njoj. Osim toga, ona nikako ne žele čuti o trudovima tvoje druge prijateljice koji su trajali tri dana ili kako je tvoja tetka odgajala djecu. Već ima dovoljno svojih misli. Ako traži tvoje mišljenje, budi iskrena, ali izrazi svoje misli na pozitivan način.

Image
Foto: Unsplash

Pomozi joj

Tijekom ovog procesa tvoja prijateljica će trebati neku vrlo praktičnu pomoć. Možda će trebati otići do liječnika, nekoga tko će biti uz nju dok svojim roditeljima govori ovu vijest, možda treba pomoć oko čišćenja ili samo društvo za odlazak u šoping. No ako otac djeteta nije podrška trebat će vjerojatno i puno veću pomoć. Provjeri kako još možeš pomoći i budi joj pri ruci. Bit će također puno pitanja posebno ako još razmišlja o svojim opcijama. Iako joj ne možeš pomoći s odgovorima, ipak treba nekoga s kime će razgovarati.

Image
Foto: Unsplash

Poštuj njezinu odluku

Možda ćeš imati svoje mišljenje o tome kakvu bi odluku trebala donijeti, ali to je njezina trudnoća. Možda se uopće nećeš složiti s njezinom odlukom. No jednom kada donose odluku moraš to poštovati ili barem poštovati svoju prijateljicu. Probaj razumjeti zašto je donijela određenu odluku i neka tvoji osjećaju krenu u tom smjeru. Možda si se i ti našla u sličnoj situaciji i tvoje iskustvo može pomoći da lakše prođe kroz sve, ali to ne znači da trebaš donositi njezine odluke.

Ovo je njezina priča s drugačijim okolnostima, drugačijim ljudi i mogućnostima. Iskoristi svoju priču kao bi suosjećala s njom, ali shvati da je to njezin život. Ako to ne učiniš povećavaš rizik da naštetiš vašem prijateljstvu u trenutku kada te je trebala najviše.

Image
Foto: Unsplash