Bolja ja
Obilni i ukusni obroci za svaki dan

Kako pripremiti zasitan ručak ako jedeš samo sirovu hranu? Ovo su moja tri recepta

Kako pripremiti zasitan ručak ako jedeš samo sirovu hranu? Ovo su moja tri recepta
Već treći tjedan za redom opisujem ti svoj prelazak s "normalne" na sirovu iliti raw prehranu. Ovog tjedna tema je osmišljavanje ukusnih, a zasitnih sirovih ručkova nakon kojih nećeš ostati gladna.

Mnogima je omiljeni obrok u danu i onaj najveći popodnevni, kojeg nazivamo ručkom. Ručak bi trebao sadržavati sve makronutrijente i vitamine koji su neophodni za nesmetano funkcioniranje našeg organizma, a posebno je bitno da bude dovoljno zasitan kako ne bismo nakon njega posezali za nezdravim grickalicama, slatkišima i ostalim nezdravim "napastima". S obzirom da već tri tjedna ovdje bilježim svoj postupni prelazak s normalne, često kuhane hrane na sirovojelstvo, odnosno konzumiranje isključivo sirovih namirnica, ovog tjedna sam ti odlučila predstaviti neke od super zdravih, a zasitnih opcija za ručkove u ovom stilu.

Podsjetimo, sirova hrana je sva hrana veganskog porijekla koja nije termički obrađena na temperaturama višima of 45 stupnjeva. Ovakav tip ishrane zahtijeva malo više maštovitosti, dobro poznavanje kombiniranja začina i hrabrost za eksperimentiranje s hranom, a ako imaš sve od navedenoga preporučam ti da ovog ljeta i sama iskušaš ovaj tip prehrane i svom tijelu priuštiš detoks života.

Dakle, kod planiranja zdravih, svježih i sirovih ručkova ključno je opskrbiti se svježim, sezonskim namirnicama. S obzirom da je sada ljeto, tržnice su prepune svježih krastavaca, paprika, raznih salata i voća pa je lako osmisliti ukusne kombinacije u kojima će uživati i tvoj organizam i okusni pupoljci. Neka od najjednostavnijih jela sirove ishrane svakako su složene salate s raznim povrćem, orašastim plodovima i začinskim umacima, a odlična je ideja i poigrati se te osmisliti sirove verzije inače popularnih jela. U nastavku tako možeš pronaći moja tri omiljena sirova recepta za ručak.

Sva tri se brzo pripremaju, lagana su i sastavljena od ljetnog povrća i voća. Lako ih je nabaviti u bilo kojem supermarketu ili tržnici, a okusom nimalo ne zaostaju za svojim originalnim verzijama. Pokušaj ih pripremiti čim prije i uvjeri se kako sirovojelstvo ne treba biti komplicirano ni restriktivno. Ono je prvenstveno jako zabavno, a k tome i zdravo za tvoje tijelo.

Sirovi veganski pad thai

Za tjesteninu:

2 srednje velike tikvice

Mrkva

svežanj mladog luka narezan na kolutiće

Velika šaka klica

Za umak:

4 žlice maslaca od kikirikija ili badema

Komadić đumbira nariban

Žlica tamari ili shoyu umaka

Pola žličice morske ili himalajske soli

 Režanj češnjaka

 Žličica meda ili agave ili javorovog sirupa

Trećina žličice kajenskog papra

Sjeckana crvena čili papričica

Posipanje:

Sjeckani kikiriki

Sjeckani korijander

Komadić limuna

Priprema:

Stavi sve sastojke za umak u blender te ga uključi. Smjesa će se pretvoriti u pastu, a ako bude potrebno, dodaj malo vode da je razrijediš. Stavi malo umaka, odnosno te paste, na vrh miješanog povrća za tjesteninu, a koje si spiralizatorom narezala u tanke listiće/rezance te ukrasi sjeckanim korijanderom i kikirikijem. Posluži.

Kelj s umakom od rajčice

Sastojci:

3, 4 veća lista kelja

3 žlice sezamovog ili maslinovog ulja

 žličica soja sosa

2 žličice sezama

Umak od rajčice:

Šalica suhih rajčica

Šalica svježih rajčica

Maslinovo ulje

2 žlice bosiljka

2 češnja češnjaka

Malo soli

Pola crvene paprike

Priprema:

Listove kelja posložiti u ulje i soju te posuti sezamom. Prosušiti u pećnici na temperaturi do 40 stupnjeva. Kelj grickati samostalno ili uz umak od rajčica.

Krastavci i paprike punjene lažnim sirnim umakom

Za sirni umak:

2 velika krastavca

Žuta paprika

Zelena paprika

Crvena paprika

Sastojci:

Pola šalice indijskih oraščića namočenih dva do četiri sata pa ocijeđenih

Četvrtina šalice oljuštenih sjemenki konoplje

Četvrtina šalice prehrambenog kvasca

Mali češnjak

2 žlice limunovog soka

2 žlice vode

1,5 žličice čilija u prahu

 Četvrtina žličice mljevenog kumina

Četvrtina žličice morske soli

Osmina žličice kajenskog papra

Priprema:

Krastavce i paprike prepolovi i očisti od sjemenki. Ostale sastojke izmiksaj do gustog i kremastog umaka. Dodaj više ili manje začina, prema želji. Umakom napuni pripremljene polovice krastavca i paprike i posluži.