Manje je više

Tri razloga zašto djeci nije dobro poklanjati previše darova za blagdane

Roditelji vole darivati ​​svoju djecu tijekom blagdana i ostaviti puno poklona ispod bora, ali što se događa kada ih je previše?

profimedia-0216089322.jpg
Foto: Profimedia.hr

Manje je više

Svaki roditelj želi usrećiti svoje mališane, razveseliti ih, ali i pokloniti im sve ono što žele. Može li se djeci pokloniti previše i koji su negativni utjecati kada dobiju previše šarenih poklona ispod bora? Ostavljaju li šareni i slatki paketi neki dugoročni utjecaj na djecu?

Image

Psihologinja Renata Ćorić Špoljar savjetuje kako organizirati život s djecom, ali i što učiniti kod dječjih svađa

Psihoterapeut Sean Grover za Psychology Today objasnio je što se sve događa ako ne postoje određene granice te objašnjava da pretjerivanje u poklonima može djecu pretvoriti u nezahvalne osobe koje nikad nisu zadovoljne - bez obzira na to što će dobiti od roditelja. Dakle prije nego pretjeraš s poklonima razmisli trebaš li udovoljiti svakoj djetetovoj želji.

1. Povećavaju destruktivno ponašanje

Djeca koja pohlepno žele još poklona imaju negativne socijalne i emocionalne posljedice koje ostavljaju tragove, ali ne samo u djetinjstvu. Prema istraživanju Sveučilišta Missouri takva su djeca kada odrastu sklonija dugovanjima na karticama, kockanju i kompulzivnoj kupovini. Svako odmotavanje velike količine poklona stvara nalet sreće kod djeteta, ali ne zadržava se taj osjećaj. Umjesto toga, pojavljuje se nezasitna glad za još.

2. Smanjuju samopoštovanje

Trajno samopoštovanje ukorijenjeno je u snažnom osjećaju identiteta, a ne u materijalom. Neumjerenost neće povećati samopoštovanje. Studije su pokazale da ne postoji povezanost između posjedovanja materijalnog i samopoštovanja ili sreće. Naime, djeca koju imaju manje materijalnih stvari, ali pozitivan odnos s roditeljima i vršnjacima postižu bolje testove na procjeni samopoštovanja. Oni također imaju manje problema u ponašanju i pokazuju veću sposobnost u suočavanju s problemima nego djeca koja imaju roditelje koji pretjeruju.

Image
Foto: Pixabay

3. Ne uče ih kako stvarati trajnu sreću

Istraživači su objavili u časopisu Harvard's Journal of Happiness da ljudi više cijene darove koje su kupili za druge nego one koje su uzeli za sebe. Puno više su osjećali osobno zadovoljstvo. Pomaganje djetetu da razvije velikodušnost njeguje zdrav osjećaj povezanosti s drugim ljudima i jača osobnu sreću. Djeca koja samo poštuju darove koje dobiju imaju veću vjerojatnost da postanu egocentrična i da im nedostaje empatije.

Kako dalje navodi djeca koja "zahtijevaju" uvijek još poklona vjerojatno će ih i dobiti. "Misle da imaju svoja prava, ucjenjuju roditelje i uvjetuju što često može iscrpiti roditeljsku odlučnost roditelja. Na kraju roditelji kupuju poklone kako bi kupili mir, ali nikada nije dovoljno. Što roditelji više daju, to će djeca manje cijeniti i više će zahtijevati", kaže dalje. Neka djeca se osjećaju stalno zakinuta, uspoređuju se s vršnjacima te krive roditelje za svoje osjećaje. Nažalost, često se dogodi da djeca nakon što dobiju ono što žele odmah počnu planirati još. Zato ovaj stručnjak daje nekoliko savjeta roditeljima i što mogu učiniti u ovom slučaju.

Što roditelji mogu učiniti?

Postavi ograničenja za poklone - darovi koji imaju emocionalnu vrijednost imaju veću vrijednost od veće količine poklona. Postavi određenja ograničenja vezano za blagdansko vrijeme, kod djeteta će to pokrenuti veću promišljenost i obzirnost. Vrlo je važno da svi osjete jednaku količinu davanja i primanja. I nemoj zaboraviti, ručno rađeni pokloni mogu stvoriti posebne uspomene.

Drži se obiteljskog rasporeda i tijekom blagdana - roditelji prečesto dopuštaju da se rasporedi spavanja, kućanskih poslova i druge strukture kućanstva raspadaju tijekom praznika. Bez strukture, međutim, dječje će se ponašanje pogoršati. Primjerice, ako tvoje dijete iznenada ima neograničen pristup slatkišima, ostane budno cijelu noć i spava cijeli dan, vidjet ćeš promjene raspoloženja. Gubitak strukture tijekom praznika prvi je razlog problematičnog ponašanja.

Usredotoči se na poklone koji će pomoći u izgradnji samopoštovanja - cilj je poklanjati darove koji pojačavaju kreativnost, talente ili motoričke sposobnosti, poput glazbenih instrumenata, boja, fotoaparat i sl. Djeca vole otkrivati ​​nove talente jer jača njihovo samopouzdanje. Također nauče da im ne trebaju stvari da bi se osjećali dobro sami sa sobom.