Što mogu učiniti da se moji sinovi ne ponašaju prema bivšem uvredljivo i grubo?

Poštovani, bivši partner i ja imamo sinove blizance koji imaju izrazito uvredljiv način ponašanja prema svome ocu. Sinovi imaju nepune 22 godine i više nisu djeca.

shutterstock_1735801265.jpg

Kad im se otac obrati, oni na vrlo grub i uvredljiv način odgovaraju, apsolutno ga ne poštuju. Zadnji incident se dogodio kad im je bivši nešto prigovorio i opsovao, sve je tad kulminiralo tako da su oni ocu izrekli takve uvredljive riječi da je to bilo jako ružno za slušati. Sinovi i otac nikako ne mogu uspostaviti komunikaciju, a sve ide gore i to u smjeru agresije. Trebam pomoć, molim vas. Što ja mogu učiniti?

ODGOVOR:

Draga čitateljice!

Vrlo je pohvalno što imate potrebu i želju poboljšati odnos sinova i oca i zaista smatram da je to hvalevrijedno. Bilo bi potrebno za početak ustanoviti gdje je nastao problem u tom odnosu, jer prema ovome što pišete, ja dobivam dojam da je prisutan osjećaj ljutnje s njihove strane. U takvim situacijama, komunikacija je ključ rješenja.

Ako je moguće, sjednite svo četvero i porazgovarajte o vašim međusobnim odnosima. Svakako postavite pravila da je apsolutno nedozvoljeno ikome se obraćati na uvredljiv način i da to nitko od vas neće tolerirati. Međutim, ponavljam, čini mi se kako vaši sinovi imaju neke nerazriješene konflikte s ocem i to će trebati s njim na neki način riješiti ako sva trojica žele imati zadovoljavajuć međuodnos.

Vaša uloga u tome je samo suportivna, jer je to nešto što oni moraju među sobom riješiti, dok vi možete samo naglašavati da bez obzira i da odluče da neće imati nikakav odnos s ocem, to svejedno ne znači da se smiju ponašati bezobrazno i neodgojeno.

Srdačan pozdrav!

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.