Puno radimo s našom djevojčicom (2), ali ona ne govori više od nekoliko riječi

Poštovani, kćerkica ima 20 mjeseci, brblja kao navijena na nekom njenom jeziku od kad se probudi pa sve do spavanja, ali osim mama, tata, mau mau, av av i koka baš ništa ne zna reći ili barem da liči na neku riječ

shutterstock_1735801265.jpg

. S njom radimo baš strpljivo, i suprug i ja, u kući nikada nismo govorili bebastim jezikom, uvijek jasno i pravilno, pjesmice pjevamo, kratke riječi ili rečenice ponavljamo, ali nema učinka. U vrtić još ne ide, kreće od rujna, pa ne znam da li to možda utječe na izgovor što nije među vršnjacima. Da li imate neki savjet kako da ispravimo taj ili takav govor? Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru.

Poštovana,

vaša djevojčica ulazi u razvojni period kada bi se rječnik trebao lagano povećavati. Kada se u receptivnom i ekspresivnom rječniku postigne određena kritična razina riječi, dijete počinje spajati riječi u dvočlane izraze što smatramo prvim rečenicama.

Da bi se to dogodilo dijete treba imati uredan psihomotorni razvoj (samostalno posjedanje oko 6. mjeseca, prohodavanje oko 12 mjeseci, pojava prve riječi sa značenjem oko 12 mjeseci, urednu potrebu za komunikacijom s okolinom u vidu uspostavljanja adekvatnog kontakta očima, upotreba pokazne geste, potreba za imitacijom ljudi iz svoje okoline i sl.). Ukoliko djevojčica ima urednu anamnezu (uredna majčina trudnoća bez evidentiranih poteškoća na razini krvnog tlaka, eliminacija trudničkog dijabetesa, adekvatnog psihičkog stanja majke kao i životnih navika) mogu pretpostaviti kako će socijalni aspekt vrtića dodatno pozitivno djelovati na jezično-govorni razvoj Vaše djevojčice. Niste naveli kakvo joj je razumijevanje, da li izvršava jednostavne naloge bez kontekstualne podrške?

Prema opisu Vaših svakodnevnih aktivnosti s djevojčicom, vidim da ste divni roditelji koji se veoma trude. Ukoliko ne postoje rizični faktori u anamnezi i psihomotornom razvoju, savjetujem Vam da se strpite do njezinog rođendana. Ukoliko do tada ekspresivni vokabular bude i dalje u stagnaciji, preporučam da učinite detaljnu logopedsku dijagnostiku kako bi utvrdili moguće razloge potencijalnog kašnjenja u jezično-govornom razvoju.