Otkad sam se vratila na posao moj sinčić (14 mjeseci) ima problema sa spavanjem

Poštovani, nedavno sam se vratila na posao i ostavila baki (i tati) na čuvanje sina od skoro 14 mjeseci. Cijeli porodiljni i roditeljski dopust nisam se odvajala od njega.

shutterstock_1735801265.jpg

Znači, gdje god sam išla, vodila sam ga sa sobom. Sve sam podredila njemu i njegovim potrebama. Mojoj mami (baki koja ga sad čuva) veselio se od početka. Kad god bi došli kod nje (a to je uglavnom bilo svakodnevno), jako bi joj se veselio i htio da ga uzme.

Kako se bližio dan mog odlaska na posao, bilo me je strah kako će se sve odraziti na njega, no on u početku nije pokazivao baš nikakve znakove da mu ja nedostajem. Slično je i sad. Veseli se kad me ugleda kad dođem po njega, ali mogu ga ostaviti gdje god i s kim god. Naročito s bakom. Čak mi malo i smeta sve skupa. Osjećam se kao da mu uopće nisam potrebna. S jedne strane tako je lakše, no s druge, nije mi jasno da me se ne zaželi više? Ono što je također tema mog pitanja jest činjenica da otkad sam počela raditi ne spava kako treba. Zadnjih par noći je budan svakih pola sata. Stalno se vrti u krevetiću i lupa (slučajno) glavom o stranice, pa neutješno plače, pa se hoće igrati u sred noći i slično.

Izmorena sam u potpunosti, a ne znam kako da mu pomognem. Je li moguće da se poremećaj spavanja pojavio zbog promjena u dnevnoj rutini ili je nešto drugo u pitanju? Još mu nisu izrasli svi zubići, no vidim da sad nije problem sa zubima kao prije kad bi se u snu budio. Molim za savjet. hvala Vam unaprijed! LP Karla

ODGOVOR:

Draga mama,

jako mi je drago pročitati kako pažljivo brinete o potrebama svojeg sinčića. Bili ste uz njega cijeli porodilji, osluškivali njegove potreba, a i danas, kada ste počeli raditi, gledate i tražite način kako da mu olakšate svakodnevni život.

U upitu mogu osjetiti vaše razne, pomalo i miješane emocije. Strah kako će sinčić reagirati na vaš odlazak na posao, tugu jer mislite kako mu niste potrebni, zbunjenost u cijeloj situaciji gdje vam je drago da dobro reagira na baku, no s druge strane kao da biste da vam više pokazuje kako vas treba, želi, kako mu nedostajete. Osjećate puno raznih emocija, puno pitanja si postavljate. Uz nespavanje tijekom noći, sasvim je razumljivo zašto ste izmoreni u potpunosti.

Jeste li u mogućnosti preko dana na pola sata, sat, odmoriti i malo odspavati? Važno je da imamo snage i energije (koliko je to moguće) jer kada smo premoreni, puno lakše burno reagiramo, razdražljiviji smo i smanjeni su nam kapaciteti za odgoj i igru s djecom.

Odlazak na posao promijenio je dinamiku vašeg odnosa sa sinčićem. Više niste uvijek uz njega. Samim time, to donosi jednu promjenu u život sinčića na koju je potrebno određeno vrijeme kako bi se on na nju navikao. To privikavanje na novu životnu fazu može manifestirati kroz večernje buđenje i nešto lošiji san. Jeste li možda primijetili, je li se dogodila neka promjena u njegovoj dnevnoj rutini, osim vašeg odlaska na posao, koja bi mogla utjecati na njegovo večernje buđenje? Primjerice vrijeme hranjenja, dnevnog spavanja, igranja, možda i obavljanje fiziološke nužde? To sve mogu biti situacije koje predstavljaju vašem sinu novost te zahtijevaju dodatno vrijeme za prilagodbu na njih.

Ako se sinčić i dalje bude budio tijekom noći kroz sljedećih mjesec-dva, možete se javiti nama za konzultacije kako bismo bolje upoznali vašeg sinčića te zajedno došli do najboljeg rješenja za sinčića i vas.

Želim vam puno sreće, topline i ljubavi.