Nakon preboljenog probavnog virusa djevojčica (4) samu sebe tjera na povraćanje

Poštovana, zaista sam vam se morala obratiti. Naime, moja djevojčica od 4 godine prije 20-ak dana je bolovala od trbušnog virusa u koji je bilo uključeno povraćanje i proljev.

shutterstock_1735801265.jpg

Od pedijatrice smo prvo dobili linex baby da se stolica normalizira i po naputku doktorice trebala bi ih popiti do kraja. Problem je da se djevojčica ponekad, ali samo navečer žali da joj se povraća i tako inzistira dok se ne natjera da povrati i dok ne povrati ona ne odustaje. Inače u toku dana to se ne događa. Stolica je sad normalna i redovna i nema više virusa. Da li je problem psihološke prirode i što učiniti? Moram napomenuti da je ona inače dijete koje se uvijek mora tjerati da jede.

Poštovana,

ponekad iza viroze ostanu simptomi postviralne gastropareze, što zapravo znači da je narušena peristaltika virusom koji je prošao kroz probavni sustav, pa se nekada još javlja mučnina i nagon na povraćanje, a osobito iza teže probavljive hrane (ako je nešto s više masnoća).

No, isto je tako moguće da je nastupila i jedna psihogena komponenta, stoga pokušajte nekako odvratiti pažnju na nešto drugo, pričajte joj priču ili radite nešto što će ju okupirati kako bi prevladala taj osjećaj. Ako nije bolje kroz jedan tjedan, onda se javite ipak svom pedijatru za daljnju obradu.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.