Na UZV-u je otkriveno da moja beba ima multicistični bubreg. Kakav će joj biti život s jednim bubregom?

Poštovani, trudnica sam i preko uzv-a je primjećen multicističan bubreg kod bebe. Ginekologica je rekla da je drugi potpuno ispravan i da nema mjesta panici. Al mene svejedno zanima što nas čeka?

shutterstock_1735801265.jpg

Može li dijete normalno živjeti s takvim neaktivnim bubregom bez vađenja? Ako se izvadi, jel' mora piti neke lijekove kao potporu ovom koji funkcionira ili nešto slično? Koliko sam ju shvatila, iako je rekla da ne želi nagađati s obzirom da preko dvije kože pregledava taj bubreg, ona sada na temelju viđenog smatra da je taj bubreg skroz prekriven cistama i da neće imati funkciju. Znam da ću više detalja znati kad se dijete rodi i kad ga pregledaju, ali nas zanima kako izgleda život s jednim bubregom? A svaki put kad pitam nekog doktora pored sebe, govore mi "ništa se nemojte brinuti, vidjet ćemo kad se rodi" i sl. Gušterica

Poštovana,

bubrezi su parni organ no za život je dovoljan jedan uredno funkcionirajući bubreg. Ako je jedan bubreg skroz uredan, nema razloga za paniku.

Nakon što rodite preporučujem da se što prije naručite na pregled i ultrazvuk kod dječjeg nefrologa kada ćete se o svemu detaljno porazgovarati i vidjeti točno o čemu se radi i koja je dodatna obrada osim ultrazvuka potrebna, te kako će se dijete dalje kroz odrastanje pratiti.