Moja beba nije sita i želi piti veće količine adaptiranog mlijeka od propisanog na kutiji

Poštovani, dijete od 4 tjedna, rođeno s 3900 g i 52 cm nakon tjedan dana iz bolnice je izašao s 3650 g. Dva tjedna nakon toga (tj. s navršenih 3 tjedna) imao je 4430 g.

shutterstock_1735801265.jpg

Hranim ga adaptiranim mlijekom (uz dojenje između adaptiranog, ali prilikom izdajanja uspjela bih svega 20 ml izdojiti) traži jesti već 2 sata nakon bočice, ponekad i ranije. Prvo smo koristili Bebimil, a zatim prema preporuci pedijatra prešli na Milumil 1 koji bi trebao biti zasitniji, no i dalje je sve isto. Popije 120 ml koliko na kutiji piše da bi sa svoja 3-4 tjedna trebao jesti. Niti jednom nije bljucnuo ili sam izbacio bočicu, stoga zaključujem da nema viška, a ne usudim se tako često davati bočicu jer znam da je adaptirano teže probavljivo i da bi trebalo između bočice proći 3 sata. Strah me i zbog količine hrane da mu ne raširim želudac jer je još malen. Računam da si ipak nešto iz prsa navuče. Inače mu dajemo Biogaju zbog grčeva i čaj od komorača kojim mu također prema preporuci pedijatra pokušavamo napraviti razmak između bočica. Zanima me koju količinu čaja smijem dati između obroka s obzirom na to da bi on popio puno više od 30 ml da mu ja to dopustim. Imate li još koji savjet za prehranu? Unaprijed hvala! Lijep pozdrav

Poštovana,

ono što piše na kutiji je samo orijentacijski. Neka djeca jedu više te mu slobodno možete dati veću količinu da bude sit.

Dobro je uvijek napraviti malo više mlijeka, a ne granično koliko dijete pojede. Neće mu se raširiti želudac i toga se nemojte bojati.

Uz to djetetu dajte vodu bolje nego čaj, jer će vode popiti samo koliko je žedan, a čaja djeca piju zbog okusa.