Kako naviknuti dijete (2,5) godine da spava samo?

Dobar dan. Imam sina od 2,5 godine i kod kuće ne želi ići spavati bez mene i ja obavezno moram ići s njim u krevet. U vrtiću bez problema spava bez mene.

shutterstock_1735801265.jpg

Zanima me koji su najbolji načini za navikavanje da spava sam. Hvala!

ODGOVOR:

Draga mama,

zanima vas na koji način biste mogli olakšali svojem djetetu samostalno spavanje. S obzirom na dob, dovoljno je staro da ga krenete navikavati na spavanje bez vas. Od pomoći može biti uvođenje rutine prije spavanja. Primjerice, gledanje crtića, pranje zubića, slušanje priče, maženje i spavanje. Rutinom stvaramo predvidljivost što bi moglo vašem sinu biti ugodno i umirujuće.

Sasvim je u redu u početku biti s njime u krevetu i uspavljivati ga primjerice, čitanjem priče, pjevanjem pjesmice, maženjem. U kasnijim koracima ćete se polako udaljavati i odvajati. Primjerice, mazit ćete ga ili mu čitati priču dok ćete biti pored kreveta. Važno je da budete uz njega sve dok on ne zaspi jer ga vi umirujete i stvarate sigurnost koja mu je potrebna kako bi zaspao. Vašim uspavljivanjem potičete ga da stekne sigurnost u samoga sebe i da vidi da se može osjećati ugodno.

Moguće je da će se tijekom noći probuditi i doći kod vas u krevet. U takvim situacijama mu verbalizirajte njegovu potrebu i emocije koje vidite. Primjerice, “Vidim da ti je ugodno u mojem krevetu i želiš spavati sa mnom, no važno je da spavaš u svojoj sobi”. Odvedite ga u njegovu sobu i budite s njim dok ne zaspi. Ako će se buditi, ponovite ovu radnju i nekoliko puta tijekom noći. Zvuči vrlo naporno i iscrpljujuće, no, to su koraci kojima ćete ga osnažiti da može sam biti u svojoj sobi tijekom noći. Važno je da vidi da ste ovdje za njega, da u ovim stresnim situacijama stječe dodatnu sigurnost u vas, a posljedično i u sebe.

Potrebno je imati na umu da kada se djeca boje samostalnog spavanja, da je to njihova intenzivna emocija s kojom se tek uče nositi. Djeca ne znaju kako reagirati kada osjećaju intenzivnu emociju i trebaju nas kako bi se uz našu pomoć umirili pa tako i oslobodili straha od samostalnog spavanja. Ako će u narednom periodu (2-3 mjeseca) vaš sin i dalje istim intenzitetom osjećati strah i željeti spavati samo s vama, preporučujem da se javite psihologu kako biste dobili konkretnije smjernice. Možete se javiti i kod nas u Centar Proventus za konzultacije.