Kako da se maknem od brata koji me plaši svojim ispadima

Imam problem u obitelji. Naime, moj brat živi sa mnom u stanu. On studira, a ja radim cijeli dan i plaćam taj stan. On od mene traži da mu nosim kruh i namirnice.

shutterstock_1735801265.jpg

Ispada da ja radim za njega, a ne za sebe. Također, neki dan je došao pijan, puši travu u stanu u kojem nema mjesta i spavamo i oboje spavamo u toj zapušenoj sobici. Prostor je taman za jednu osobu i ne želim da se u njemu puši. Ja mu kažem da ću reći svojima da puši u stanu travu, a on meni tada prijeti da će me upucati. Prijeti mi i psihički me maltretira.

Ja radim 8 sati dnevno i nije ga briga hoću li ja odmoriti malo. Iza posla odem na kavu po cijeli dan. Znam da to nije u redu, ali kad me netko maltretira ja jednostavno ne želim boraviti s takvom osobom pa makar to i bio i moj vlastiti brat. Zbog toga što puši travu i pije, ja ga se i bojim. Šutim i ne govorim svojima jer me strah što će napraviti svima nama. Uništava nas i sve nas maltretira i umišlja stvari kojih nema, napada nas kao da smo mi krivi što mu fali nešto ili je zaboravio.

Ja ne znam kako se maknuti od brata. Ipak mi je brat, ali opet ne želim živjeti u strahu i oboljeti. Nije mi jasno zašto ga roditelji podržavaju u svemu, iako ga znaju, a ja i mlađi brat koji smo uvijek bili dobri ispaštamo radi njega. Zato molim savjet, jer ja ne znam više što napraviti, a da skroz ne poludim.

ODGOVOR:

Draga čitateljice!

bratsko-sestrinski odnosi mogu biti veoma kompleksni, jer je vrlo lako moguće da ste dijametralno suprotne ličnosti, a opet, veže vas emocionalna veza koja će trajati uvijek. Međutim, bez obzira na tu vezu, vi se ipak morate zauzeti sami za sebe i staviti sebe i svoju dobrobit kao prioritet.

Čini mi se kako je vaš brat apsolutno uvjeren da mu nitko ništa ne može, jer se takvo pravilo kroz godine uspostavilo. Iako je tako do sada bilo, možda je ipak došlo vrijeme da postavite određena pravila, a ukoliko ih on nije spreman pratiti, tada imate svako pravo na neko vrijeme (dok on ne promijeni svoja ponašanja) taj odnos staviti “na led”. Svakako bih vam savjetovala da ispričate svojim roditeljima o tome što se događa s vašim bratom, ne samo zbog vas, nego i zbog njega.

Druga opcija (koja je zaista realna) jest da zaprijetite zvanjem policije, pogotovo u situacijama kad je i agresivan prema okolini. Vjerujem da vas je u isto vrijeme i strah njegove reakcije, ali i žao tako nešto napraviti svome bratu, ali zaista u nekim situacijama moramo napraviti stvari koje nam nisu ugodne, jer su one nužne na svačije dobro. Stoga, prestanite mu takva ponašanja tolerirati i potražite pomoć u okolini da se riješi njegov, a i vaš problem.

Srdačan pozdrav i sretno!

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.