Kako da ocu, koji me kontrolira i ne želi da se osamostalim i odvojim, kažem da se udajem?

Poštovani, imam 25 godina, završavam fakultet (na trećoj sam godini), nisam zaposlena, živim s roditeljima i godinu dana mlađom sestrom. Naime, imam problem sa svojim ocem.

shutterstock_1735801265.jpg

On je izrazito težak čovjek. Sestra i ja smo se uvijek plašile njegove reakcije za bilo što da napravimo. Uvijek je vršio pritisak na nas da moramo završiti fakultet, jer kako kaže, njega je u životu prevarilo, jer ga nije završio. Tu je i pritisak kako moramo uvijek paziti roditelje, želio bi da stalno sjedimo kod kuće, da nigdje ne izlazimo. Iako nema razloga za to, ima potrebu sve kontrolirati, gdje idemo, s kim se nalazimo, uvijek sve provjerava što smo rekle ili napravile. Godinama sam trpjela taj pritisak, nisam smjela mu odgovoriti kad bi mi nešto pričao i prije tri godine počela sam osjećati snažnu tjeskobu, napadaje panike i psiholog mi je utvrdio da se radi o simptomima anksioznosti. Iako se ta anksioznost sada malo smirila, i danas je ponekad osjećam.

Prije dvije godine upoznala sam momka kojeg sam jako brzo zavoljela, brzo smo se složili, ali ja nikako da svojim roditeljima kažem za tu vezu. Prije par godina otac je rekao da ga momak ne zanima, da ne želi da se niti ja niti sestra s bilo kime viđamo i da ne želi nikoga u našoj blizini.

Objasnila sam momku u kakvoj sam situaciji, on me je razumio i ne inzistira da ih upozna. Međutim, prije nekoliko mjeseci me je zaprosio i ja sam pristala. Željela bih se udati za njega, da gradimo obitelj, ali se plašim reakcije svog oca. Voljela bi da mi pomognete kako da to napravim? Da li da dovedem momka da ih upozna i da im to skupa kažemo? Da li će to biti ogroman šok? Ili bi ja trebala sama razgovarati s njima? Osjećam ogroman pritisak, i molila bih Vas za savjet. Hvala unaprijed. Lp

ODGOVOR:

Draga čitateljice,

kako stara poslovica kaže „prvu obitelj ne biramo, ali drugu biramo“, ilitiga roditelje ne možemo izabrati i kako odrastamo, tako odnos s njima može biti veoma zahtjevan. Vjerujem da strepite od očeve reakcije na vaš skorašnji brak, ali sjetite se da je to samo njegova reakcija i da će se on trebati na ovaj ili onaj način s time pomiriti.

Ukoliko mu je vaša dobrobit glavna, tada bi trebao biti sretan što vas je zaprosio mladić kojem je jako stalo do vas i voli vas. Ukoliko mu nije stalo do vaše dobrobiti, tada se zapitajte što vama znači njegovo prihvaćanje. Vaš otac će uvijek biti vaš otac, ali to ne znači da ima pravo na odlučivanje o svakom aspektu vašeg života. Odrasla ste mlada žena i imate svako pravo na donošenje svojih odluka. Procijenite sami hoće li vama biti lakše da im sami kažete divnu vijest ili ćete to lakše učiniti uz podršku svojeg zaručnika.

U svakom slučaju, osvijestite si što je najgore što se može dogoditi i koliko je to uistinu grozno. Kako god vaš otac to prihvatio, svejedno niste sami u cijeloj priči i imate mnoge ljude oko sebe koji vas vole.

Srdačan pozdrav!