Jesu li neka ponašanja kod moje bebe razvojno normalna?

Poštovana, imam bebu od 6 mjeseci. Inače je dobra beba, fino jede, fino napreduje i spava cijelu noć te mislim da je razvoj motorike u redu. Od 3,5 mjeseca se okreće s leđa na trbuh u oba smjera.

shutterstock_1735801265.jpg

Na trbuhu može odići ruku iznad glave, ispružiti skroz ruke te se okretati u krug u tom položaju. Puzati ne zna, ali sve češće diže guzu u zrak koliko god je to moguće, kao da pokušava. Sjediti ne zna nikako, naravno ni ne učimo ga to na silu, ali ponekad ga stavimo u sjedeći položaj, međutim on se iste sekunde samo sruši. Jedino smo primijetili ako ga u igri oslonimo na noge, uvijek se dočeka na prste, pete su uvijek u zraku. Međutim, iako sam svjesna da sam jedna od mama koje se apsolutno svega plaše, moram vas pitati nešto.

U zadnjih 10 dana, on sve češće lagano vrti dlan u zglobu i zatvara pa otvara prste. To radi dosta brzo, ali ne zatvara do kraja, samo dodirne lagano dlan. To se ponavlja i kada je sretan i tužan, gladan i sit, naspavan i pospan. Do sada je govorio često mamama ili bababa, od tada je prestao, sada samo vrišti. Odgovara na osmijeh (još od 2. mjeseca) i puno se smije, ali kada ti se nasmije odmah okrene glavu. Kada je na trbuhu grebe svaku podlogu, a sada je počeo i igračke tako grebati. Inače ih hvata s obje ruke, premješta iz jedne u drugu, a sada samo stavi ruku na igračku i grebe.

Gleda u oči, ali ne pretjerano dugo, najduže to radi kad smo ispred ogledala. Onda se veseli sam sebi i gleda i mene duže. Znam da je još beba, ali kada je u blizini druge male djece ili beba, samo ih pogleda i više ga ne zanimaju. Prilikom hranjenja (na bočicu) gleda uvijek u stranu, u ništa, čak okrene cijelu glavu nekad. Ne znam da li su to stvari za brigu ili je to u ovom periodu normalno? Hvala.

Odgovor:

Poštovana,

dijete u dobi šest mjeseci ne očekuje se da stabilno sjedi, kao niti da ima oslon na puno stopalo. U prvoj godini života djeca prolaze razne faze razvoja i komunikacije, a iz ovog što ste napisali ne vidim da ima nešto što bitno odstupa od onog što smatramo da je normalno za tu dob.

Nekada djeca rade pokrete, poput ovih rotacija s rukom kao izraz emocija. No, najbolje za procjenu je vidjeti uživo dijete, tj. donijeti zaključak na temelju sistematskog pregleda, koji se rutinski radi kod pedijatra u dobi od šest mjeseci. Mislim da je to ključno. Preko opisa, a na neviđeno, je teško sigurno procijeniti pa svakako sve što ste napisali ispričajte i svojem pedijatru, a možete ponašanja snimiti i videom.