Je li pauza između zadnjeg večernjeg i prvog jutarnjeg obroka kod bebe prevelika?

Poštovani, ja sam mama 6-mjesečnog dječaka čija je porođajna težina iznosila 3150 g, trenutna težina iznosi 6400-6500 g.

shutterstock_1735801265.jpg
Play logo

Zadnji obrok (Nan 1) dobije oko 9:30 ili 10:00 navečer, a u zadnje vrijeme ne traži jesti prije 6 ili 6:30 ujutro - spava cijelo vrijeme. Da li je premali za toliki razmak između dva obroka? Ili bi mu trebala dati još jedan obrok tijekom noći? Inače, lijepo jede (150 ml po obroku), prihvatio je voće i povrće koje mu dajem preko dana (dva voćna obroka i jedan povrće). Stolica je uredna. Unaprijed hvala Lijep pozdrav

Play logo

Odgovor:

Normalno je da dijete u dobi 6mjeseci može prespavati noć i ne traži jesti te mu ne treba remetiti san, pogotovo ako ima dobar prirast na tjelesnoj masi. Vaš sin je udvostručio tjelesnu masu u 6mjeseci što je očekivano I pokazatelj je normalnog napretka. Ne znam jedino da li je taj napredak ravnomjeran, tj. da li cijelo vrijeme prati svoju centilnu krivulju (to provjerite kod svog primarnog pedijatra).

Što se tiče dnevnih obroka, tj. dohrane koju ste počeli, savjetovala bih da uključite i žitarice te meso (piletina, puretina), jer je dječak u dobi da to već može i treba, a time ćete moći više kalorijski obogatiti obroke. Primjerice jedan obrok može biti voćno-žitno-mliječna kašica, a za ručak može povrće-meso-krumpir/riža i slično.

Play logo

prim.dr Alemka Jaklin Kekez, pedijatar, uži specijalist pedijatrijske gastroenterologije

Poliklinika za dječje bolesti Helena

Play logo
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.