Je li moguće voljeti dvije osobe istovremeno? Što je važnije - strast i žudnja ili bliskost i pažnja?

Naime imam tešku situaciju iz koje ne mogu naći izlaz. Tražila sam savjete bliskih ljudi, ali osjećam se kao da nitko ne razumije situaciju dovoljno dobro, a ne razumijem ju ni ja sama.

shutterstock_1735801265.jpg

Jako bi mi značilo kada bi našli vremena za odgovor. U pitanju je ljubav.

Bila sam u ljubavnoj vezi s momkom u kojeg sam bila jako zaljubljena. Nismo se baš puno viđali, prolazili su tjedni da se uopće ne bi vidjeli, ne bi mi odgovarao na poruke, cijeli dan bi bio sa svojim društvom. Dugo sam ga čekala ali mi ego nije dozvoljavao da se ja javim prva i potrudim se oko našeg odnosa, iako sam oduvijek žudjela za njim. Kako su dani prolazili, bila sam sve odlučnija u tome da nastavim bez njega. Činilo mi se kao da među nama nema dovoljno bliskosti, razumijevanja, dobre komunikacije samo velika želja i strast.

Prekinula sam vezu misleći da više nemam osjećaja prema njemu te brzopleto ušla u drugu ljubavnu vezu s dečkom koji svu svoju pažnju posvećuje meni, svaki dan smo skupa. Ima baš sve što sam tražila u bivšem dečku, ali isto tako prema njemu ne osjećam toliku želju, “ludilo” i strast kao prema bivšem dečku. Cijenim ga jer mi je prije svega veliki prijatelj. Brzo sam mu se otvorila i postali smo jako bliski, u svemu smo zajedno. Problem je u tome što još uvijek mislim o svom prethodnom dečku koji se zaista promijenio kada sam prekinula odnos s njim. Počeo se truditi oko mene i na sve načine pokušava da me vrati natrag. Prestao je izlaziti s društvom i raditi sve što voli. Jako je povrijeđen, kao i ja.

Već više od 6 mjeseci sijedim na “dvije stolice”, samo jedna njegova poruka dovoljna je da mi pomuti pamet. Ni jednog ne želim povrijediti i sama se osjećam užasno, svjesna sam da jednog ili obojicu moram zauvijek isključiti iz života. Da li je moguće voljeti dvije osobe istovremeno? Da li je ispravno da izaberem želju i strast ili bliskost i vezanost ili nijedno?

Odgovor:

Draga čitateljice,

prije svega vam moram odgovoriti da vam nitko (pa čak ni ja) ne može dati odgovore na pitanja koja ste postavili osim vas samih. Ono što bi učinila ja ili netko od vaših prijatelja ne mora nužno biti ispravno i dobro za vas. Zato je važno da odluka o tome što i kako dalje bude vaša, a ne slijepo pridržavanje savjeta nekog drugog. Moja razmišljanja i pitanja koja ću vam postaviti mogu vam pomoći da sami nađete odgovor.

Kada razmišljate o ljubavnom odnosu, što vam je sve bitno za taj odnos? Kakav bi odnos htjeli? Na što nikako ne bi pristali? Svatko od nas ima svoje kriterije i ti kriteriji se jako mogu razlikovati. Zapišite na papir što sve želite od odnosa.

Nadalje, za ljubavne odnose je karakteristična strast u početnoj fazi, no ona s vremenom splasne. Ako s tom osobom dijelimo iste vrijednosti, ako nam ta osoba odgovara, tada se odnos najčešće nastavlja i kada strast prođe. No ako shvatimo da s tom osobom ne dijelimo iste poglede na svijet i da smo zapravo frustrirani zbog različitosti, tada je pitanje koliko bismo bili sretni u takvom odnosu. Oko nekih manje važnih stvari smo spremni na kompromise, no oko nekih nismo. Važno je sam sa sobom vidjeti gdje je naša granica gdje kompromisa nema.

Ponekad postoji i dublji razlog zašto nas privlači određeni tip ljudi. Npr. zašto osjećamo strast samo prema osobama koje su nam nedostupne, koje nam ne iskazuju nježnost i brigu. Kako je uzrok dubok i kod svakoga individualan a osoba ga najčešće nije niti svjesna, potrebna je psihoterapija da bi se ovo klupko otpetljalo. Ovaj obrazac ljudi najčešće prepoznaju kod sebe kada im se iznova i iznova ponavljaju iste nezadovoljavajuće situacije.

Hoće li vam nešto od svega što sam napisala pomoći da donesete odluku – ne znam, no svakako bi bilo dobro promislite o svemu. Ako vam i nakon toga bude teško, savjetovala bi da potražite pomoć stručnjaka. Šaljem vam podršku.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.