Dijete ima zakašnjelu reakciju na polazak u jaslice - separacijsku anksioznost i probleme sa spavanjem

Poštovana, imam dijete od godinu i 8 mjeseci koji ide u jaslice i normalno je prihvatio prilagodbu. Muž i ja radimo u smjenama i svaki dan je netko od nas s njime.

shutterstock_1735801265.jpg

Ali sada je počeo plakati čim mene ne vidi i imamo problem sa spavanjem. Dijete spava samo od svojih 6 mjeseci u sobi, a sada više ne želi spavati sam i moram ja biti pokraj njega. Tek kad čvrsto zaspi, stavim ga u kinderbet. Često se i budi tijekom noći, plače i viče "mama". Muž je maksimalno uz mene i dijete, ali dijete se nikako ne želi smiriti samo uz mene. Više ne znamo što da radimo. Kad je s bakom ili kumovima ili rodbinom, tada je ok i ne traži moju pažnju.

Odgovor:

Poštovana,

separacijska anksioznost uslijed odvajanja i većih promjena u životu djeteta, posebno za dob u kojoj je vaše dijete, je uobičajena i moguće je da reakcija bude odgođena, kao i da dolazi u fazama. Može se dogoditi da dijete tek naknadno shvati da je odlazak u vrtić svakodnevna stvar.

Vezano za spavanje, pokušajte izbjeći da dijete zaspe kod vas, a probudi se na drugom mjestu. Bolje je u tom slučaju biti uz dijete dok zaspi uz njegov krevet, nego ga premještati. Pri tome je dobro uvesti rituale uspavljivanja poput pjevušenja ili maženja. Kad se dijete umiri, možete se pokušati malo odmaknuti kako biste vidjeli hoće li se uspavati.

Nadalje, s obzirom na promjene, pokušajte kad ste i vi i dijete kod kuće poštivati djetetovu uobičajenu rutinu i provesti određeno vrijeme zajedno u igri u maženju kako bi se osjećalo sigurno. Također, za dijete je važno da roditelji imaju pozitivan stav o vrtiću i da se osjećaju smireno prilikom odvajanja jer dijete može osjetiti nesigurnost i strah roditelja. Prilikom svakog odvajanja, važno je da dijete osjeti sigurnost roditelja i da osjeti da je roditelju odvajanje potpuno u redu jer će se vidjeti brzo ponovno. Pri tome treba pratiti i vlastitu neverbalnu komunikaciju, ne samo ono izgovoreno. Pomaže i pravilan raspored tijekom dana s ritualima prije odlaska u vrtić, istim vremenom odlaska u vrtić i dolaska po dijete. S vremenom će se vaše dijete prilagoditi na nove okolnosti, ali trenutno se osjeća nesigurno i uznemireno zbog promjena i odvajanja te mu treba još više pažnje i nježnosti kako bi se vratio osjećaj sigurnosti.

Sretno i strpljivo s daljnjom prilagodbom!