Prije, tijekom i nakon

Psihologinja objasnila kako pomoći djeci da prebrode traumu zbog potresa

Osim života uz koronavirus, djeca su, uz potrese, doživjela još jednu traumu. Mia Roje Đapić u RTL-u Danas objasnila je kako im pomoći

Potres
Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Dječja psihologinja Mia Roje Đapić izradila je priručnik o tome što roditelji trebaju raditi i kako se ponašati prije, tijekom i nakon potresa. Gostujući u RTL Danas objasnila je kako razgovarati s djecom o traumi koju su prošla i ima li smisla išta skrivati.

Naglasila je da je iskrenost jako važna. "Vrlo je važna iskrenost, koliko je to razvojno primjereno za dijete. Čuli smo od nekih roditelja, ali i kolega da kažu djeci da je to neki Krampus pa neka vještica, dakle tako neke legende da obećaju djeci: Sad si siguran, ovo se više nikad neće dogoditi. Dakle, to nije točno. Mi ne znamo hoće li se dogoditi i roditeljima je teško vidjeti da je djeci teško i da ih je strah i onda su skloni izmisliti neku priču da bi kratkoročno pomogli, ali zapravo dugoročno narušavaju odnos povjerenja."

Image
savjet stručnjaka

Iva Brčić: Kako djeci objasniti potres i strah koji osjećamo?

Kaže da su je brojna pitanja roditelja kako se ponašati potakla da izradi priručnik. "Pitali su nas kako se ponašati i kako objasniti djeci, ali su se stalno pitali što je normalno. Je li normalno da je mene sad strah, da je meni teško, da moje dijete reagira na ovakav ili onakav način i htjeli smo ponuditi odgovor. Ono što je glavna poruka je da je ovo jedna nenormalna situacija koja traje već jako drugo vremena i sve ili gotovo sve reakcije koje djeca imaju da ih ne treba odmah trpati u patologiju. Dakle, to su normalne reakcije na nenormalne okolnosti."

Na pitanje kada ipak roditelji trebaju potražiti stručnu pomoć, Đapić kaže: "Svaki roditelj najbolje poznaje svoje dijete i vidjet će je li ono povučenije, agresivnije, dakle, ima li neka velika, važnija promjena npr. u apetitu i navikama spavanja i je li ga to ometa u funkcioniranju u smislu, ako dijete tjedan dana stalno želi biti s roditeljima to je ok, ali nakon dva mjeseca dijete odbija ići u školu, odbija se družiti s prijateljima jer stalno želi biti uz roditelje, to je trenutak da ipak potražimo stručnu pomoć koja je danas više dostupna i manje stigmatizirana''.

Pogledaj u videu sve važne savjete dječje psihologinje:

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.