Psihologija darivanja: Zašto smo sretniji kada dajemo, nego kada primamo?

Psihološke studije jasno pokazuju da više uživamo u darivanju drugih, no u primanju poklona. Jesi li se ikad zapitala zašto je to tako?

Psihologija darivanja: Zašto smo sretniji kada dajemo, nego kada primamo?

Popularna psihiologija mnogima je omiljena tema kroz koju su naučili mnogo o funkcioniranju ljudskog uma, nošenju s našim emocijama i razumijevanju drugih. Kako nam se bliži blagdansko razdoblje Božića i Nove godine, očekuje nas i darivanje nama dragih osoba - obitelji, prijatelja ili partnera. Tim povodom smo ti odlučili predstaviti nekoliko teza koje dokazuju da je darivanje u posebnim prilikama zapravo esencija ljudske sreće. 

Image

Savršeni darovi za svaki horoskopski znak

Iako jako volimo dobiti lijepi, pomno promišljeni poklon, još više sreće iskusimo kada sami poklonimo dar koji nekoga razveseli. Stručnjaci i psihiolozi tvrde da je to tako zato što naš mozak luči više serotonina i endorfina, hormona sreće, u trenutku kada gledamo voljenu osobu sretnom zbog našeg truda, no kad sami primamo znakove pažnje. 


Centri za užitak u našem mozgu tako se pri darivanju dragih osoba aktiviraju čak i do 30 posto jače no što to biva kada mi primamo darove drugih. Trud koji uložimo u osmišljanje, kupovinu ili pak izradu nekog posebnog dara tjednima nas može okupirati i stvoriti osjećaj nestrpljivosti i uzbuđenja, koje se potom pretvara u zadovoljstvo i sreću kada napokon svoj dar poklonimo. 

Zbog toga mnoge ljude tijekom blagdanskog razdoblja znatno više raduje kupovina samih darova, no darivanje na božićno jutro. Osjećaj ljubavi i blagoslovljenosti preplavi nas u znatno većoj mjeri kada gledamo voljenu osobu sretnom zbog nečega što smo joj mi priuštili ili napravili, no kada sami dobivamo jednaku pažnju. 

S obzirom na to, potrudi se da ove tmurne godine posebno razveseliš svoje najbliže, a time i samu sebe. Svima nam treba veselja i pažnje.