U čak 9 gradova

Slučaj Mirele Čavajde pokrenuo lavinu: Prosvjedi diljem Hrvatske za zaštitu zdravlja žena

Nakon što je prošlog tjedna slučaj trudnice Mirele Čavajde šokirao javnost Hrvatske, ali i regiju, danas će se u brojnim gradovima Lijepe Naše održati prosvjedi pod sloganom "Dosta uništavanja javnog zdravstva i zanemarivanja zdravlja žena!". Evo zašto je to iznimno bitno.

PXL_120522_93424800.jpg
Foto: Sanjin Strukić/Pixsell

Nesretni slučaj Mirele Čavajde potresao je cijelu Hrvatsku. Naime, radi se o majci kojoj sustav nije dozvolio prekid trudnoće, iako joj nerođeno dijete ima tumor na mozgu veličine oko 6x4 centimetara, na malenu glavu od svega 10 centimetara. Kada je 39-godišnja Mirela, inače poduzetnica, yoga učiteljica i majka jednog djeteta, otkrila u 6. mjesecu trudnoće ovu šokantnu vijest kao i činjenicu da joj sustav neće pomoći kako bi terminirala trudnoću – odlučila je izići u javnost sa svojom pričom. I tako pokrenula pravu lavinu događaja i reakcija.

Naime, Mirelina je trudnoća tekla normalno sve dok na zadnjem pregledu nije saznala da joj dijete ima golemi tumor na mozgu te da će ili biti rođeno mrtvo ili s iznimno teškim mentalnim oštećenjima. Iako je Mirela odmah znala da želi prekinuti trudnoću i skratiti muke i sebi i svom nerođenom djetetu, hrvatske joj bolnice, ginekolozi i cijeli zdravstveni sustav nisu pomogli – već su je uputili u Sloveniju. I tu je nastao kaos.

Image
Slučaj trudnice kojoj zabranjuju pobačaj

Mirela je trudna, a dijete koje nosi ima tumor na mozgu. No pobačaj joj ne dozvoljavaju i šalju ju u Sloveniju

Hrabra, uzdignute glave, Mirela je odlučila sve ispričati medijima te je šokirala i Hrvatsku i regiju svojom pričom o nepravdi, zapostavljaju zdravlja žena i prizivu savjesti koji vlada hrvatskom ginekologijom. Mirela je kontaktirala je četiri bolnice u Hrvatskoj, a u svakoj su joj rekli da je pobačaj nemoguć i nezakonit - iako prema Zakonu iz 1978. godine etička komisija bolnice može odobriti pobačaj i nakon desetog tjedna trudnoće ako će se dijete roditi s teškim manama ili ako je ugroženo zdravlje ili život trudnice. A u ovom slučaju, postoji opasnost i za majku, no to joj nitko nije ni rekao.

"Nosim ga, on je već tjednima sa mnom tu, ja s njim komuniciram. Govorim mu da je mama tu za njega i da ga želim spasiti, da se nadam da će proći i da se što manje muči. I da očito, valjda, ima neki drugi razlog za ovo", ispričala je Mirela kroz suze za RTL prošli tjedan.

Javnost reagirala

Od tada, mnogo se toga promijenilo. Za početak, Hrvatska je opet stala na noge i pokazala veliko srce i solidarnost skupivši financijska sredstva za pomoć Mireli i njezinoj obitelji u slučaju da će pobačaj morati obaviti u Sloveniji. Također, slovenska liječnička komisija je odobrila njezin zahtjev za terminacijom trudnoće u rekordnom roku, a čak se i KBC Zagreb jučer oglasio te je postalo jasno kako je nalaz Mireline trudnoće gori no što se i očekivalo. Jučer je drugostupanjska komisija KBC-a Zagreb Mireli Čavajdi dopustila prekid trudnoće zbog malformacije ploda, ali tek treba vidjeti hoće li Mirela moći obaviti prekid trudnoće u Hrvatskoj.

Ono što je posebno zgrozilo javnost su reakcije političara i liječnika, zbog čega se danas u 18 sati diljem Hrvatske, u čak 9 gradova, održavaju prosvjedi u znak podrške Mireli, ali i kao reakcija na vladajući sustav, zastarjele zakone, i općenito priziv savjesti kojem nema mjesta u lječničkoj struci.

Upitale smo tim povodom Marinellu Matejčić, jednu od organizatorica prosvjeda ""Dosta uništavanja javnog zdravstva i zanemarivanja zdravlja žena!" i aktivistkinju za ženska prava, zašto je ovaj slučaj toliko bitan.

"Slučaj Mirele Čavajda je važan jer je ukazao na neuređeni sustav zdravstvene skrbi za žene u Republici Hrvatskoj, nadmoć priziva savjesti, politikanstva i ciljanog kadroviranja nad prava žene na zdravstvenu uslugu. Jedna žena je svojim istupom ukazala na to da je sustav trul i neodrživ. Želimo iskazati solidarnost i ukazati na dugogodišnje zanemarivanje i ugrožavanje ženskog zdravlja i ispunjenje zahtjeva koji su predstavljeni prošli petak ispred Sabora i dostavljeni ministru Berošu i premijeru Plenkoviću, te tražimo da odgovorni za ovo mučenje i ponižavanje Mirele Čavajde u ovim iznimno teškim trenucima odgovaraju i budu podvrgnuti posljedicama nesavjesnosti i izgovaranja neistina, kao i izlaganja intime Mirele u javni prostor, čime se direktno narušava povjerenje koje mora postojati na relaciji pacijentica-liječnik. Želimo sustavne promjene - da se prestane urušavati javno zdravsto i ugrožavanje zdravlja žena, da se osigura zdravstvena zaštita kako žena, tako i drugim građanima RH te da imamo kvalitetno i dostupno javno zdravstvo", rekla je Marinella.

    Iz udruge Roda, Branka Mrzić Jagatić, kazala je da će na današnjem prosvjedu pročitati pismo koje je Čavajda uputila svima, te će ponoviti svoje zahtjeve premijeru Andreju Plenkoviću i ministru Viliju Berošu.

    "Zahtijevamo prekid trudnoće koji je dostupan Mireli Čavajdi i svim ženama u Hrvatskoj, da se donesu hitno smjernice i protokoli koji ženama jamče legalan, dostupan i siguran prekid trudnoće, tražimo da se utvrde kapaciteti, i zdravstvenih radnika i ustanova za provođenje postupka prekida trudnoće, tražimo da se napravi registar onih liječnika koji imaju priziv savjesti", kazala je Mrzić Jagatić.

    Općenito, prosvjedom se želi političkoj vlasti dati na znanje kako je narod nezadovoljan zdravstvenom uslugom koja se pruža ili točnije ne pruža ženama u najranjivijim trenucima života. Prosvjedi u znak solidarnosti s Čavajdom počinju u 18 sati u Zagrebu, Puli, Rijeci, Sisku, Splitu, Šibeniku, Osijeku, Zadru i na Korčuli, a organiziraju ih udruga RODA, CESI, Zaklada Solidarna, PaRiter, Građanke i građani Rijeke i Platforme za reproduktivna prava.

    Sve zahtjeve prosvjednika upućene vladajućima možeš pročitati ovdje.