Slučaj trudnice kojoj zabranjuju pobačaj

Mirela je trudna, a dijete koje nosi ima tumor na mozgu. No pobačaj joj ne dozvoljavaju i šalju ju u Sloveniju

Mirela Čavajda trudna je šest mjeseci, a na posljednjem je pregledu saznala da joj nerođeno dijete ima tumor na mozgu. Liječnici ju iz Hrvatske šalju u Sloveniju, a za RTL.hr je ispričala cijelu potresnu priču

trudnica.jpg
Foto: Unsplash

Ovo je slučaj koji je potresao cijelu Hrvatsku - majka kojoj ne dozvoljavaju prekid trudnoće, iako joj nerođeno dijete ima tumor na mozgu veličine oko 6x4 centimetara, na malenu glavu od svega 10 centimetara. Postoje velike šanse da neće preživjeti, a čak i ako preživi, imat će teška mentalna oštećenja.

Mirela Čavajda 39-godišnja je majka čije je drugo dijete u maternici oboljelo od galopirajućeg tumora na mozgu, što je saznala na posljednjem je pregledu prije dva tjedna. Trudna je već šest mjeseci, a liječnici koje je posjetila tvrde da ne smije prekinuti trudnoću, jer je prekid trudnoće nakon 10. tjedna protuzakonit, te joj savjetuju da ode u Sloveniju, što je ispričala za RTL.hr.

"Doktorica je slegnula s oba ramena i rekla 'Ovo vam neće odobriti niti jedno etičko povjerenstvo, nemojte se uopće ni truditi. Moj savjet vam je da se spakirate i potražite pomoć u susjednoj Sloveniji'", rekla je Mirela, koju je u Sloveniji dočekao posve drugačiji pristup, kakav je ovdje u Hrvatskoj možda nezamisliv. Pitali su ju žele li skupni pokop, pokop-pogreb, žele li bebici donijeti neku igračku ili uspomenu - stvari koje ovdje uopće ne možemo pojmiti.

Kontaktirala je četiri bolnice u Hrvatskoj, a u svakoj su joj rekli da je pobačaj nemoguć i nezakonit - iako prema Zakonu iz 1978. godine etička komisija bolnice može odobriti pobačaj i nakon desetog tjedna trudnoće ako će se dijete roditi s teškim manama ili ako je ugroženo zdravlje ili život trudnice. A u ovom slučaju, postoji opasnost i za majku, no to joj nitko nije ni rekao.

"Saznali smo iz jednog stranog članka, ne mogu se sjetiti kojeg jer sam u šoku, ali moja odvjetnica zna da ima neko istraživanje da čak te maligne stanice mogu prijeći preko posteljice na mene. To mi isto nitko nije rekao", rekla je Mirela za RTL.hr.

Često poželi dobiti trudove da se, kako kaže, cijela ova tortura konačno završi. No teško joj je i pomisliti kako bi joj bilo da se Grga, kako je nazvala svog nerođenog sina, rodi živ, da ga mora takvog gledati i još se više zbliži s njim, i da joj onda umre.

"Nosim ga, on je već tjednima sa mnom tu, ja s njim komuniciram. Govorim mu da je mama tu za njega i da ga želim spasiti, da se nadam da će proći i da se što manje muči. I da očito, valjda, ima neki drugi razlog za ovo", ispričala je Mirela kroz suze.

Za RTL Direkt oglasila se i ginekologinja Jasenka Grujić, koja smatra da ne smije biti priziva savjesti jer to nije ljudsko pravo, već religijski priziv savjesti koji je Crkva kooptirala i postavila u encikliku Humanae Vitae rekavši da su eutanazija i abortus zločini.

"Zakonski okvir za prekid trudnoće u takvoj situaciji postoji. Dakle, naš zakon dozvoljava da se u takvoj situaciji prekine trudnoća. Zašto to nije učinjeno, to ja ne znam. Ili kolege nisu poznavali Zakon ili su ga namjerno zaobišli. Naravno da je skandalozno ako ženi netko kaže 'idite u Sloveniju', pa kakav je to način? Ona ima pravo na liječenje temeljem tog Zakona i to na teret HZZO-a", rekla je za Direkt.