Dovedi misli u red

Previše analiziraš stvari? Ova tri savjeta pomoći će ti da prestaneš

Konstantno analiziranje postupaka i situacija nije nimalo zabavno i može te iscrpiti, a mi smo saznale kako to možeš prestati raditi

overthinking.jpg
Foto: Unsplash
Play logo

Velika je razlika između razmišljanja kada se nađemo u nekoj situaciji i opsesivnog razmišljanja i analiziranja situacije i postupaka. Prekomjerno razmišljanje strategija je koju ljudi s tjeskobom često provode kako bi se osjećali da imaju više kontrole nad situacijom.

Play logo
Image

Znakovi koji vam govore da morate promijeniti svoj način razmišljanja

Problem kod prekomjernog razmišljanja je taj što osoba u pokušaju da shvati u čemu je problem i dođe do nekog zaključka iz tog razmišljanja, zapravo samu sebe udaljava od svojih osjećaja i emocija, što može postati iscrpljujuće.

Konstantno analiziranje postupaka i situacija nije nimalo zabavno i iz tebe može iscrpiti i zadnji atom snage - zato smo saznale što savjetuje klinička psihologinja, doktorica Julie Smith. Ona je na svom TikToku podijelila tri savjeta kako prestati previše razmišljati i analizirati.

Osvijesti kad to radiš

Kad god se uhvatiš da previše razmišljaš ili si potencijalno opsjednuta nekom mučnom mišlju, iskustvom ili strahom, osvijesti taj proces. "Ne možeš prestati raditi nešto ako to radiš na autopilotu", rekla je na TikToku i dodala kako je najbolji način za izgradnju te svijesti pisanje dnevnika na kraju svakog dana. Ovaj bi ti postupak trebao pomoći da uočiš svoje prekomjerno razmišljanje kad se dogodi i da budeš u mogućnosti zaustaviti ga prije nego što postane previše mentalno iscrpljujuće.

Play logo
shimmer fallback

Fokusiraj se na sadašnji trenutak

Bez obzira na to prisjećaš se prvog spoja koji je loše prošao i na kojem si rekla nešto neugodno ili brineš zbog predstojeće prezentacije na poslu, pretjerano razmišljanje obično je usredotočeno na budućnost ili prošlost - vrlo je rijetko usredotočeno na sadašnjost. "Ako si usredotočena na sadašnji trenutak, to ti može pomoći u vježbanju odabira stvari na koje ćeš usmjeriti pažnju", rekla je Smith i dodala da ako se fokusiraš na sadašnjost, nećeš više biti toliko usredotočena na stvari koje ne možeš promijeniti.

shimmer fallback

Unesi ravnotežu u svoje misli

Iako pretjerano razmišljanje može početi benigno, često prerasta u najgori mogući scenarij. "Skloni smo previše razmišljati kad smo tjeskobni i tada je naš um 'prenatrpan'", objasnila je Smith i dodala da je najbolje da uravnotežiš te misli s alternativnim ishodom. Iako to neće nužno promijeniti način na koji će se stvari odvijati, spriječit će te da ne razmišljaš o tome sa strahom.

shimmer fallback
Play logo
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.