Pokreni se

Preskačeš treninge za vrijeme menstruacije? Nemoj. Nose ti puno dobroga

Možda ti je mjesečnica dobar izgovor da ipak ostaneš u krevetu, no endorfini ti mogu koristiti puno više od toga

Žena vježba u šumi
Foto: Unsplash

Tjelovježba potiče cirkulaciju i podiže energiju

Posljednja stvar koju mnoge žene žele raditi za vrijeme mjesečnice je vježbati. Ako si i ti među njima, neće ti biti drago čuti kako ne postoji opravdan razlog da preskačeš treninge tih dana u mjesecu. Štoviše, preporučljivo je ostati fizički aktivna, ali tjelovježbu prilagoditi stanju u kojem se nalaziš i poštovati svoje tijelo.

Najveći razlog zbog kojega je dobro vježbati za vrijeme mjesečnice jesu endorfini - hormoni sreće koje tijelo luči kada je aktivno, a osim što će ti podići raspoloženje, endorfini, točnije beta-endorfini će ti ublažiti menstrualne bolove. Oni su prirodni analgetik. Tjelovježba također snižava upale u organizmu, potiče cirkulaciju i podiže energiju.

Image

Ostani zdrava: Provjerile smo razloge zbog kojih mjesečnica može kasniti i kada je vrijeme da se javiš liječniku

Sad kad smo te uvjerili da je bolje skočiti na noge lagane, nego ostati sklupčana u fetus položaju pod pokrivačem, s kutijom čokoladnih keksa na noćnom ormariću, vrijeme je da naučiš kako pravilno vježbati za vrijeme mensutruacije, kako se ova nježna, tek rođena namjera, ne bi u samom početku rasplinula.

U nastavku ti otkrivamo kako vježbati za vrijeme mjesečnice.

Izaberi odgovarajuću tjelovježbu

Vrijeme mjesečnice nije vrijeme za visokointenzivne treninge poput crossfita. Radije izaberi jogu, planinarenje, duge šetnje, lagano trčanje, dizanje utega. Radi ono što voliš i nikako se ne prisiljavaj na vrstu treninga koja ti ne leži, osobito ne u vrijeme kada ti je i sama pomisao na tjelovježbu neugodna.

Usredotoči se na dobrobiti

Najteže je početi. Svakim argumentom za, korak si bliže realizaciji. Podsjeti se koliko dobrog trening čini tvome tijelu - oslobađa te bolova (što je vrlo važno kod menstrualnih grčeva), poboljšava ti raspoloženje, jača imunitet. Dovoljno je da jednom odeš i iskusiš spomenuto na svojoj koži i već ćeš idući mjeseci biti spremnija pokrenuti se.

Bez pritiska

Nitko ne kaže da moraš vježbati. Nemoj se prisiljavati na nešto što ti ne godi, osobito u te dane. Čak i šetnja po susjedstvu ili lagano istezanje imaju učinka. I oni spadaju pod tjelovježbu. Stoga, ako se ne osjećaš dobro za lagano trčanje, prošetaj.

Slušaj svoje tijelo

Svaka mjesečnica je drugačija. Jedan mjesec može biti bolna, drugi obilna, treći će proći kao da je nije ni bilo. Prilagodi tjelovježbu onome kako se osjećaš. Ako imaš energije, daj se malo više u trening, ako nemaš, prošetaj se ili preskoči vježbanje, no nemoj odustati. Već je idući mjesec prilika za novi trening tijekom mjesečnice.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.