Ostani zdrava: Provjerile smo razloge zbog kojih mjesečnica može kasniti i kada je vrijeme da se javiš liječniku

Izostanak menstruacije ili kašnjenje ne mora nužno značiti trudnoću. Razloga za poremećaje u ciklusu ima mnogo, a liječnica je navela neke od njih

Ostani zdrava: Provjerile smo razloge zbog kojih mjesečnica može kasniti i kada je vrijeme da se javiš liječniku

Preskakanje ili kašnjenje menstruacije može biti stresno za svaku ženu, posebno ako je seksualno aktivna i ne želi trudnoću. Tada se počinju brojati kontracepcijske tablete ili plodni dani te opsesivno pregledava kalendar. Većina će žena potražiti odgovore na Googleu, a svi znamo da pronalaženje simptoma na internetu može biti vrlo stresno i rijetko smanjuje napetost. Stres je stvaran, a znanost pokazuje da postoji više razloga zašto menstruacija kasni.

Image

Boriš se sa stresom i tjeskobom? Ove 'magične' namirnice pomažu smanjiti te neugodne osjećaje

Kako naglašava liječnica Navyja Mysore za početak je vrlo važno ne uzrujavati se, a zatim je navela koji sve mogu biti uzroci kašnjenja menstruacije. "Postoji mnogo razloga zašto može doći do preskakanje menstruacije, osim trudnoće. Neki od ovih razloga mogu biti normalne promjene koje se događaju u životu, a drugi mogu biti reakcije na vanjske okidače", kaže Mysore.

Ako je žena seksualno aktivna, a menstruacija joj nije stigla, prvo mora napraviti test za trudnoću. Liječnici iz klinike Cleveland preporučuju da se test napravi nakon što mjesečnica kasni pet do deset dana. Ako je test negativan Mysore predlaže da se žena javi liječniku. "Važno je otkriti zašto mjesečnica kasni ili preskoči jedan mjesec. Možda je potpuno u redu čekati i vidjeti, ali uvijek je dobro javiti se liječniku. Javljanje liječniku je preporuka i za žene koje nisu seksualno aktivne", objašnjava Mysore za The Thirty. Pročitaj u nastavku što sve može utjecati na promjene u ciklusu.

1. Stres
Stres može napraviti nered u cijelom tijelu. "Stres može uzrokovati hormonalnu neravnotežu i poremetiti rad hipotalamusa, dijela mozga koji je zadužen za regulaciju ciklusa", kaže Mysore. Stres je teško držati pod kontrolom, ali je važno pronaći neku strategiju ili zaštite uz koje se može olakšati anksioznost ili briga. To može biti razgovor s nekim, zapisivanje misli ili čak topla kupka.

2. Mala tjelesna težina
"Općenito zbog male tjelesne težine može doći do izostanka menstruacije jer postoji manje leptina, proizvodi ga masno tkivo i pomaže u regulaciji razine estrogena. Poremećaji prehrane ili intenzivno vježbanje mogu biti razlozi za malu tjelesnu težinu", kaže dalje.

3. Sindrom policističnih jajnika
Ovaj sindrom može biti razlog neredovitog ciklusa. "To je stanje zbog kojeg tijelo proizvodi više hormona androgena (muških spolnih hormona). Ciste mogu nastati kao rezultat hormonalne neravnoteže zbog čega će ovulacija postati neredovita ili će se potpuno zaustaviti.

4. Ekstremno vježbanje
Da, moguće je i previše vježbati. Ako žena previše vježba može imati već goru spomenutu manju tjelesnu težinu. Ali intenzivno vježbanje može voditi do manje razine estrogena, neki vježbačice mogu imati sekundarnu amenoreju (izostanak menstruacije dulji od šest mjeseci).

5. Poremećaji spavanja
Ekstremne promjene u načinu spavanja ili cirkadijalnom ritmu (promjene vezane uz izmjene noći i dana) mogu dovesti do promjena u ciklusu.


(Foto: Pixabay)

6. Problemi sa štitnjačom
"Smanjena aktivnost ili preaktivna štitnjača također mogu dovesti do smanjenja razine estrogena i progesterona, što može uzrokovati neredovite mjesečnice", dodaje Mysore.

7. Promjene u kontracepciji
"Kada se uzimaju nove kontracepcijske pilule, u početku može doći do neredovitog ciklusa. Kada se prestanu uzimati kontracepcijske pilule može doći do istog problema. Nead je potrebno čak i nekoliko mjeseci prije nego što se ciklus vrati u prirodno stanje", dalje kaže Mysore.

8.  Lijekovi
Neredovite mjesečnice mogu biti nuspojave određenih lijekova. Prije početka uzimanja lijekova dobro je razgovarati s liječnikom o nuspojavama.

9. Dojenje
Neke žene ne dobiju mjesečnicu sve dok doje. Neke bi mogle ovulirati i da ne znaju, dok se tijelo priprema za tranziciju i ponovni početak ciklusa. Zato stručnjaci sugeriraju da se žene posavjetuju s ginekolozima o kontracepciji ako ne žele začeti.

10. Perimenopauza
Predmenopauza koja je za žene normalni prijelaz može uzrokovati neredovite mjesečnice zbog normalne promjene u razini hormona. To se počne događati prije menopauze i može potrajati tri do četiri godine, navodi Harvard Health Publishing. Tu su uključeni i neki drugi simptomi uključujući valunge i noćno znojenje, suhoću vagine, probleme s krvarenjem maternice, poremećaje spavanja i promjene u raspoloženju.

11. Zdravstveni problemi
U nekim slučajevima, poremećaji u ciklusu mogu biti znak ozbiljnih zdravstvenih problema, urođenih anomalija ili tumora na mozgu. Zato je važno da se žene liječe, a onda i vrate ciklus u prirodno stanje.

Image
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.